Maradtunk a bóvliban

Elemzők szerint legfeljebb jövőre várható a magyar államadósság visszaemelése befektetésre ajánlott kategóriába. Az elemzők többsége szerint jövőre kerülhet sor a magyar államadósság felminősítésére.

A magyar államadósság maradt a befketetésre nem ajánlott - közkeletű nevén: bóvli - kategóriában a Fitch Ratings hitelminősítőnél. A Fitch felülvizsgálati menetrendjében pénteken került sorra a magyar adósosztályzat felülbírálata, ám egyelőre nem javított a magyar adósságbesoroláson.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's és a Standard & Poors egyaránt a befektetési alapszinttől egy fokozattal alacsonyabban tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Ez a Fitch módszertanában "BB plusz" a Moody's-nál pedig "Ba1" szintű besorolást jelent.

A döntés nem lephette meg a kormányzatot: Varga Mihály az M1 aktuális c. műsorában kijelentette, hogy mivel a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, ezért érdemi változásra nem lehet most számítani, bár a miniszter szerint Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná a minősítések javítását. Varga emlékeztetett rá, hogy az eltelt hónapokban a Fitch és a Moody's hitelminősítő is pozitívra változtatták a kilátásaikat.

Korábban a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegénél korábban úgy látták: "elméletileg lehetséges" ugyan, hogy a Fitch az idén visszaemeli a magyar államadósságot a befektetési ajánlású osztályzati sávba. Ugyanakkor a cégnél úgy látták, hogy ez inkább jövőre valósulhat meg, mivel a Fitch nemrégiben pozitív előjelű kilátást adott a magyar államadósságbesorolásnak és a hitelminősítő szokása a pozitív jelző megadása után jellemzően egy évet vár a tényleges felminősítéssel.

Ugyancsak felminősítésre érdemesnek látja a magyar gazdaságot a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport, amely szintén pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.