Maradt az orosz alapkamat

A várakozásokkal ellentétben nem növelte az irányadó kamatot pénteken az orosz nemzeti bank, megemelte viszont a bankok számára előírt tartalékolási kötelezettség mértékét. A refinanszírozási kamat ezentúl is 8 százalék, a betéti kamat pedig 3 százalék lesz.

A kötelező tartalékráta mértékét 100 bázisponttal emelte meg a bank a devizakülföldiek, és 50 ponttal a többiek számára, 5,5 illetve 4 százalékra. Előzőleg február végén tartott kamatdöntő ülést a bank, akkor a refinanszírozási kamatot 25 bázisponttal 8 százalékra, a kötelező tartalékrátát a devizakülföldiek esetében 100 bázisponttal 4,5 százalékra, a többieknél 50 ponttal 3,5 százalékra emelte.

A bank indoklása szerint két szempontot kellett mérlegelniük a kamatdöntésnél: az inflációs várakozások erősödését, valamint a gazdasági növekedést övező kockázatokat. A bank elemzése szerint a globális pénzügyi és nyersanyagpiacokon mutatkozó instabilitás hatással lehet az orosz gazdaságra is.

A tavalyi utolsó negyedévben 5 százalékkal nőtt a hazai össztermék Oroszországban az egy évvel korábbihoz képest. Az orosz gazdaság éves szintű növekedése 2,7 százalék volt a harmadik, 5,2 százalék a második, és 3,1 százalék az első negyedévben.

Nem végleges adatok szerint tavaly az orosz gazdaság 4 százalékkal nőtt a 2009. évi 7,8 százalékos visszaesés után. Az év eleje óta 3,6 százalékkal emelkedtek az árak, ami azt jelenti, hogy nehezen lesz tartható az idei évre kitűzött 6-7 százalékos inflációs cél.  (Forrás EchoTv/MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.