Maradnak a kéményseprőcégek

A Fővárosi Önkormányzat nem tervezi a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-vel meglévő szerződése felbontását – tájékoztatta lapunkat a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Önkormányzat nem tervezi a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-vel meglévő szerződése felbontását – tájékoztatta lapunkat a Főpolgármesteri Hivatal. A parlament által a múlt héten elfogadott törvénymódosítás önkormányzatoknak lehetőségként ajánlja fel, hogy a jelenlegi kéményseprő-vállalkozással fennálló szerződést annak lejárta előtt felmondva a szolgáltatást a katasztrófavédelemnek adják át.

Július 1-jével ott is ingyenessé válik a lakossági kéményseprés, ahol nem szűnik meg a megbízás. Az ingyenesség miatt keletkező helyhatósági költségeket az állam megtéríti. (A törvény eme, Németh Szilárd fideszes rezsibiztos állításával ellentétes értelmezését lapunk számára az illetékes Belügyminisztérium is megerősítette.)

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatásában rögzíti: a Főkétüsszel kötött közszolgáltatási szerződésük 2024-ig hatályos. (Megjegyzendő: miután a kormány a 2013-as rezsicsökkentés keretében megfelezte a kötelező kéményvizsgálatért elkérhető egységnyi munkadíjat, csak a főváros évi több százmillió forintos támogatása tartja életben a saját tulajdonában lévő Főkétüszt. A jelenlegi szerződést 2008-ban kötötték meg.)

Az ingyenesség vonatkozik társasházi, szövetkezeti és egyéb magántulajdonú lakásokra is. Azokra az ingatlanokra viszont, amelyek gazdálkodó szervezet székhelyei, telephelyei, fióktelephelyei, nem. Ott az ez év július 1-jén érvényes díjak maradnak érvényben, függetlenül attól, hogy cég- avagy katasztrófavédelmi kötelékbe tartozó kéményseprő száll majd ki.

 Júliustól ingyen lesz
Júliustól ingyen lesz
Lénárt Márton

A főváros július 1-jéig sem tervez bevezetni újabb kéménysepréshez hasonló kötelező lakossági díjakat – szögezték le. Az ország legtöbb helyhatóságához hasonlóan a törvény által előírt négy új kéménysepréshez kapcsolódó feladatra hivatkozva ez év elején Budapest is újabb kéményseprési díjakat rótt ki a lakosságra. Ezt Németh Szilárd továbbra se ismeri el rezsidíjemelésként.

Magánszemélyeknek jövő év július 1-jével ezeket a pótlólagos díjakat szintén nem kell megfizetniük – szögezték le a Főpolgármesteri Hivatalnál. A BM ugyanakkor lapunknak azt rögzíti, hogy a lakosságnak július 1-jétől a törvényben meghatározott sormunka lesz ingyenes.

Az önkormányzatok már nem alkothatnak új díjrendeletet, és új szerződést se köthetnek. Lejáratkor a tevékenységet mindenképp át kell adniuk a katasztrófavédelemnek. A szerződések országosan 2016 és 2024 között járnak le. A BM abból indul ki, hogy az önkormányzatok azokat addig nem mondják fel. Így a katasztrófavédelem fokozatosan veszi át a feladatokat. Ennek megfelelően még nem indult be a munkaerő-felvétel. Számítanak viszont a jelenlegi ellátók állományára, akiknek a katasztrófavédelem munkavállalói – nem fegyveres – státuszt biztosít. Nem zárják ki a berendezések megvételét sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.