Maradhat a kamat az Egyesült Államokban

Változatlanul hagyja az irányadó kamatokat a várakozások szerint az amerikai központi bank: a Fed lépése fellendülést hozhat a Wall Streeten.

Az amerikai határidős indexek alakulása emelkedő nyitást valószínűsít a Wall Streeten, mert a befektetők arra számítanak, hogy a Federal Reserve lecsendesíti azokat az aggályokat, amelyek - a gazdaság stabilizálódásának jelei nyomán - idei kamatemelését vetítették előre.

Kétnapos ülése után a Fed várhatóan érintetlenül hagyja az irányadó kamatszintet, és hangsúlyozni fogja azt is, még egy jó ideig tartani is fogja azt. A befektetők kíváncsian várják a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos megjegyzéseket, valamint azt, hogy lesz-e változás a 300 milliárd dolláros kincstárjegy-vásárlási programban.

A Fed bejelentései előtt válnak majd ismertté a tartós javak állományának és az új lakások eladásának májusi adatai.

A fellendülés beindulásával kapcsolatos optimizmust növeli, hogy az Organisation for Economic Cooperation and Development szakértői szerint a világgazdaság kilátásai két év óta első alkalommal javultak. A növekvő munkanélküliség és az egyre jelentősebb költségvetési deficit ugyanakkor visszafoghatja a fellendülést - hangsúlyozta a 30 tagország vélekedését összegző tanulmány.

Azt, hogy mennyire nehéz a fordulat előre jelzése, jól mutatja, hogy a Világbank e héten nyilvánosságra került elemzése szerint a világgazdaság kilátásai továbbra is "szokatlanul bizonytalanok", és ezzel összefüggésben a legtöbb ország esetében csökkentették 2009-es növekedési prognózisukat.

A mai kereskedés előtt a technológiai ágazat kapott támogatást: az Oracle Corp ugyanis a keddi zárást követően az előzetes várakozásoknál magasabb bevételről és profitról számolt be; árfolyama az elektronikus adásvételben 3,7 százalékkal emelkedett.

Kedden az S&P 500 emelkedett, mert a befektetők számos részvényt találtak már eléggé olcsónak a vásárláshoz, a Dow azonban még nem volt képes a javulásra, mert kedvezőtlenül hatott a Boeing 787 Dreamliner projekt újabb csúszása.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 4,10 ponttal jutott magasabbra, számított értéke felett alakul; 34 pontot nyert a Dow futures, 5,25 ponttal a Nasdaq 100 futures.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.