Maradhat a banktámogatás

Engedélyezte az Európai Bizottság szerdán, hogy Magyarország az év végéig meghosszabbítsa a pénzintézetek javára nyújtandó támogatási csomag hatályát.

A csomag keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett (osztalékelsőbbségi részvények fejében) tőkéhez juthatnak, valamint - újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelek tekintetében - garanciához, hogy megerősíthessék tőkealapjukat az esetleges veszteségekkel szemben.

Brüsszeli közleménye szerint az uniós bizottság úgy találta, hogy az intézkedések "összhangban vannak a pénzügyi válság leküzdéséhez útmutatóul szolgáló közleményeivel az állami támogatásról".

A meghosszabbított támogatási csomag "megfelelő, arányos és szükséges eszköz, időben és hatályát tekintve behatárolt" - fogalmazott a bizottság. A testület "ennélfogva arra a következtetésre jutott, hogy a támogatási rendszer megfelelő eszköz a magyar gazdaságban fellépő komoly zavarok orvoslására".

A magyar lépések eredeti jóváhagyásakor, tavaly februárban a bizottság kiemelte, hogy a támogatási program nyitott valamennyi olyan hitelintézet számára, amelynek működése a magyar pénzügyi rendszert tekintve alapvető fontosságú. A kedvezményezetteknek piacorientált ellentételezést kell nyújtaniuk, ezenfelül számos "magatartási biztosítékot" is bevezet az állami támogatással való visszaélés elkerülése érdekében.

A versenypolitikai biztos akkor úgy fogalmazott, hogy "a magyar támogatási program hatékony eszközt jelent a piacokba vetett bizalom megerősítésére, mindenekelőtt a reálgazdaság válsághelyzetben történő finanszírozására, valamint egyidejűleg biztosítékokat is nyújt a versenytorzítás korlátozására".

Jóváhagyta a bizottság szerdán a német banktámogatási csomag meghosszabbítását is, ugyancsak ez év végéig.

Ez a csomag immár magasabb díjat irányoz elő a bankok piaci hiteleinek állami garanciavállalásáért cserébe. Ennek célja a bankok "átterelése" a tisztán piaci finanszírozás felé, illetve a versenytorzító hatások minimalizálása.

A bizottság a közleményben emlékeztetett arra is, hogy a 2008 végén, a pénzügyi válság csúcsán a piacok stabilizálása érdekében elindított garanciavállalási, feltőkésítési és egyéb támogatási programok túlnyomó többségének jóváhagyása júniusban lejár.

A testület - idézi fel - "előre bejelentette, hogy a garanciavállalási programok meghosszabbításának jóváhagyásához a garanciavállalási díjakat emelni kell, és a forrásszerzésben jelentős mértékben állami garanciavállalásra támaszkodó bankokat életképességi felülvizsgálatnak kell alávetni". Az EU pénzügyminiszterei egyetértettek ezzel a megközelítéssel - tette hozzá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.