Marad a plafont verdeső svájci frank

Az amerikai háztartások talán igen, a svájci frankban eladósodott magyar családok azonban továbbra sem lélegezhettek fel azt követően, hogy ­Barack Obama elnök ottani idő szerint vasárnap este bejelentette a demokrata és republikánus párti képviselők megállapodását az adósságplafon megemeléséről.

A hír csupán átmeneti, rövid ideig tartó megnyugvást hozott a pénzpiacokon: a frank árfolyama reggelre a korábbi 237 forint körüli szintről 234-re csökkent, ám ezután az alpesi deviza ismét emelkedésbe váltott, majd délután egy vad vágtát követően új történelmi csúcsra, 244 forint fölé drágult. Az előző rekord pénteken volt, akkor a 239-es szintről még visszafordult az árfolyam.

– A probléma nem a forinttal van, az euró gyengül a frankkal szemben, és az húzza magával a magyar fizetőeszköz árfolyamát is – mondta lapunknak Szántó András, az Equi­lor Zrt. devizaüzletág-igazgatója. (A frank az euróval és a dollárral szemben is új csúcsot állított be hétfőn: volt, hogy előbbiért már csak 1,10, míg az utóbbiért 0,78 frankot adtak.)

Az első reakciók pozitívak voltak, a ­piacok azonban számítottak a megállapodásra, ezért annak hatása nem volt tartós. A befektetők most már azokat a kiadáscsökkentő intézkedéseket szeretnék látni, amelyekkel a kormányzat egyensúlyba hozza a költségvetést, s amíg erre vonatkozóan nem kapnak megnyugtató válaszokat, figyelmüket a menekülő devizák, így a frank felé fordítják – tette hozzá.

Rossz hír a frankadósoknak, hogy londoni elemzők az intézkedések tervezett méretével sem elégedettek. A Barclays Capital stratégái szerint a bejelentett, a következő tíz évben 1000, plusz 1800 milliárd dolláros (utóbbiról november végéig kell megállapodniuk a képviselőknek, s ha nem sikerül, egy 1200 milliárdos csomag lép automatikusan hatályba) deficitmérséklő program helyett legalább ötezermilliárdos csomagra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össz­termékhez (GDP) mért államadósság-rátát stabilizálni lehessen.

A Commerzbank londoni elemzőinek értékelése szerint a jelenlegi helyzetben nagyon keskeny ösvényre kellene rátalálni két rossz lehetőség között: az egyik a hiány további halmozódása, amely elkerülhetetlenül költségvetési katasztrófához vezetne, a másik az amerikai gazdaság megfojtása költségvetési takarékossági intézkedésekkel.

Márpedig az amerikai gazdaság a belepumpált ezermilliárdok ellenére továbbra is gyengén teljesít, így a túlköltekezés mellett már azért is idegesek a befektetők, hogy az USA így nem tudja kinőni az adósságát. A végleges adatok szerint az első negyedévben a GDP mindössze 0,4 százalékkal bővült, szemben az előzetesen publikált 1,9-del, míg a második három hónapban a várt 1,8 helyett csak 1,3 százalékkal nőtt.

A frank tegnap délutáni száguldása is egy az amerikai gazdaság kilátásairól publikált kedvezőtlen adat eredménye volt. Az ISM intézet által számolt júliusi feldolgozóipari menedzserindex a várt 55,1 ponttal szemben mindössze 50,9 lett, ami ismét csak azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság lassul.

Mindez sokkolóan hatott tegnap a svájci frankban eladósodottakra. Hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorolt a devizahiteles háztartások fogyasztására eddig a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése a Morgan Stanley elemzői szerint.

A tegnap publikált kutatás szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon a 2008 ­augusztusában mért szint 95 százaléka alatt van, miközben Lengyelor­szágban közelíti a 115 százalékot, Csehországban pedig nem sokkal marad el az akkori értéktől.

Széles sávban mozoghat a frank

A nyomasztó mértékű adósság, és a reméltnél lassabb gazdasági növekedés nemcsak Amerikában jelent gondot, ugyanezekkel a problémákkal küzdenek az európai államok is. A befektetők a következő napokban elsősorban Portugáliára figyelnek. Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap delegációja tegnap kezdte el vizsgálni, hogyan használja fel az ország a 78 milliárd eurós májusi mentőcsomagot. A várhatóan két hétig tartó folyamat eredményétől függ, hogy szükség lesz-e újabb hitelmegállapodásra. Portugália mellett pedig továbbra is bizonytalan Görögország, Írország, Spanyolország és Olaszország helyzete, s nyugtalanságra ad okot, hogy már a francia bankok is csak nehezen jutnak hitelhez. Mindezek alapján Szántó András arra számít, hogy év végéig a frank árfolyama széles sávban, 220 és 240 forint között mozoghat. Kedvezőtlen hírek esetén akár a 250-es szintet is elképzelhetőnek tartja, de nem ez lesz a jellemző, ahogyan a 220 forint alatti franknak is búcsút mondhatunk egy időre. 

Az amerikai háztartások talán igen, a svájci frankban eladósodott magyar családok azonban továbbra sem lélegezhettek fel
U.S. Representative Peter DeFazio (D-OR) holds his notes as he talks to reporters after a Democratic caucus meeting about debt relief legislation with U.S. Vice President Joe Biden at the U.S. Capitol in Washington August 1, 2011. A bill that raises the U.S. debt limit by $2.1 trillion and cuts budget deficits by a similar amount over the next decade was on the verge of clearing an important procedural hurdle in the House of Representatives on Monday. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.