Marad a magas földgázarány

Magyarországon hosszabb távon is maradhat a földgáz magas felhasználási aránya, de minden lehetséges intézkedéssel csökkentenünk kell ebbéli külső függőségünket - hangsúlyozta Holoda Attila energetikai helyettes államtitkár egy tegnapi konferencián.

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint az elkövetkező évtizedek a földgáz aranykorát hozhatják – emlékeztetett tegnap Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi helyettes államtitkára a Magyar Szabványügyi Testület Európa 2020 – intelligens, fenntartható, inkluzív növekedés című konferenciáján.

Magyarországon az egymással ellentétben álló versenyképesség és fenntarthatóság között kell megtalálni az egyensúlyt – vélekedett. Nálunk is maradhat a fosszilis energiahordozók magas aránya. Külső függőségünket ugyanakkor takarékossággal, hatékonyságnöveléssel, a megújuló energiaforrások lehető legnagyobb arányú kihasználásával, biztonságos atomenergiával, illetve saját szén- és szénhidrogénkészleteink környezetbarát, gazdaságos kiaknázásával lehetne csökkenteni.

Szénből például szinte minden előállítható, ami kőolajból, csak kissé bonyolultabb – hozta fel példaként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.