Már van PC-s online kassza

Van már online PC-s kassza is, így a nagyobb boltokban is megkezdődhet az átállás az online kasszákra.

Zöld jelzést adott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) az első PC alapú online kasszának, amely a Laurel és a Bbox közös fejlesztése. Ezzel hamarosan megkezdődhet annak a 30 ezer kasszának az átállítása, amely a nagyobb boltokban, hiper- és szupermarketekben működik Magyarországon.

A gép a Laurel saját fejlesztésű Laura kasszaszoftverét használja. Ez országszerte mintegy 2300 egységben, üzletláncokban és nagyobb kereskedésekben működik. A megoldás azonban univerzális, tehát más pénztárgépes alkalmazásoknál is használható – húzta alá a vezető. Bessenyei István rámutatott: a kereskedelemből származó áfabevétel 65-70 százaléka a nagyobb boltoktól folyik be a költségvetésbe, ezért nagyon fontos ezeknek az üzleteknek a sikeres online átállítása. Ezt azonban nem lesz egyszerű végrehajtani december 31-ig. Mint ahogy a vezető elmondta, a PC alapú kasszarendszereknél mind a nyomtató, a vevőkijelző vezérlése, mind a kasszaszoftverek integrációja sokkal bonyolultabb feladat elé állítja a fejlesztőket, mint a kiskasszák esetében.

A Laurel jelenleg 40 fajta PC alapú kassza engedélyeztetési eljárásában vesz részt, amelyek a következő időszakban remélhetően szintén sikeresen zárulnak. Magyarországon a vonalkódos rendszereket használó nagyobb üzletek mintegy fele használja ezeket a kasszarendszereket, összesen tehát 15.000 végponton gördülékenyen teljesülhet az online pénztárgépre átállás. Ezek jelenleg a Coop, a Spar, a CBA, az Auchan, a Nike, az OMV, a Hervis, az Adidas, az Intersport, a Reál, a Kika, a Butlers, a Bauhaus, a Baumax, a Telenor és az XXXLutz - írja a cég közleménye. 

A most zöld jelzést kapott PC alapú kassza után a további engedélyek kiadása remélhetően felgyorsul majd, hiszen több olyan pénztárgépet vizsgálnak az MKEH-nál, amelyek főbb egységei megegyeznek a már engedélyezettel. A trafikok tulajdonosai speciális helyzetben vannak, a Laurel mintegy ezer ügyfele PC-s pénztárgépet rendelt, amelyet már előkészítettek a NAV-bekötésre. Ezeknél a kasszáknál szintén megkezdhető hamarosan az átállás az úgynevezett AEE egység beszerelésével.

Bessenyei István szerint van még egy olyan szegmens, amelynek ellátására megoldást kell találni, ez pedig a mobil kasszák és a benzinkutak területe. A fejlesztéseknek ebbe az irányba is el kell indulniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.