Stiglitz sem bízik a dollárban

A dollár tartalékvaluta szerepe erősen megkérdőjelezhető, az amerikai fizetőeszköz felhalmozása nagyfokú kockázatokat rejt magában - figyelmeztetett egy bangkoki konferencián Joseph Stiglitz.

A Nobel-díjas közgazdász új globális tartalékrendszer kidolgozását sürgette, és szerinte ebben a folyamatban Kínának kulcsszerepet kell kapnia. A dollár március óta 12 százalékot veszített értékéből az euró, a jen és négy másik vezető valutából összeállított kosárhoz képest, és ez méltán idegesítheti a világ legnagyobb dollártartalékaival rendelkező Kínát, valamint Oroszországot, amelyek új globális valuta bevezetését szorgalmazzák a dollár dominanciájának megtörésére.

- A dollár nem jó értékmegőrző, és most hiábavaló arra számítani, hogy visszanyerje erejét - vélte Joseph Stiglitz. Szavait a világ legnagyobb államkötvény-kereskedőjének, a Pacific Investment Management befektetési vezetője is megerősíti. Curtis Mewbourne szerint a dollár tovább gyengül, ahogy Washington tovább pumpálja a milliárdokat az amerikai gazdaságba.

Európa és az Egyesült Államok döntéshozói elárasztották a világot friss pénzzel, és ez könnyen spekulációs buborék kialakulásához vezethet, mivel ez a bőséges likviditás nem talál magának kedvező befektetési lehetőséget - hangoztatta Stiglitz, aki arról sincs meggyőződve, hogy az amerikai szövetségi jegybank (Fed) teljesíteni tudja az ígéretét, és kellő időben kiszívja a fölös pénzforrásokat a piacról. A Fed csak tavaly 1100 milliárd friss dollárt szabadított a piacra, miközben az alapkamatot a nulla százalék környékére szorította le. Az euróövezetben is rekordmélységben egy százalékon áll az irányadó ráta - emlékeztetett a közgazdász. Az államadósság elszaladásának, a Fed mérleg felborulásának, a mostani deflációs kockázatoknak egyszer még megfizetjük az árát - tette hozzá.

A világválság beigazolta, hogy az amerikai stílusú kapitalizmusnak egyszersmind vége - szögezte le Stiglitz, elismerve ugyanakkor, hogy a globális pénzpiac csak azért nem omlott össze, mert kormányok sorozatban dobták be e mentőöveket. Most azonban szerinte ennél sokkal hatékonyabb, összehangolt válságkezelő lépésekre, konkrét cselekvésre van szükség, s ebben a G20-as csoportnak döntő a felelőssége. Soron következő, szeptember eleji ülésükön a globális szinten visszaesett fogyasztás felpörgetése érdekében kell döntéseket hozniuk. A Bloomberg összesítése szerint a válság két évében 1600 milliárd dollár értékleírás és veszteség elkönyvelésére kényszerült a pénzügyi világ.

Stiglitz az amerikai gazdaság gyors felépüléséről sincsen meggyőződve, szerinte túlértékelik a biztató jeleket, alábecsülik a munkanélküliség gyors növekedésének veszélyeit. Pedig a tíz százalék fölé emelkedő ráta leszorítása a következő három év kulcskérdése lesz.

Kínában sem mindenki bízik már a dollárban. Ju Jong-ding szerint Pekingnek nem szabadna folyton beavatkoznia a jüan árfolyamának védelmében, s a kereskedelmi mérlegben folyamatosan halmozódó dollármilliárdokat a jövőre gondolva inkább külföldi befektetésekre, beruházásokra kellene fordítani. A jüan a tartalékvaluta szerepét előbb-utóbb átveszi a dollártól, de ettől még messze vagyunk - mondta a jegybank monetáris tagjaként a jüan dollárhoz kötött árfolyamának 2005-ös eltörlésében szerepet játszó közgazdász.

A külföldi befektetések ösztönzése azért is fontos, mert a második negyedévben 9,1 százalékos növekedéssel 2130 milliárd dollárra gyarapodó valutatartalékkal valamint kezdeni kell, megelőzendő a dollár mélyrepülésével együtt járó értékvesztését. Egyfelől érthető, ha a kínai jegybank intervencióival a 6,83-as szint környékén tartja a dollár árfolyamát, mert ezzel az export versenyképességét segíti, másfelől ezzel viszont ki a saját tartalékainak értékállóságát sodorja veszélybe - vélekedett Ju.

Szerinte az amerikai kötvények felvásárlása komoly rizikófaktor, mert a dollár a válság elültével sem nyeri vissza korábbi erejét, így a kínaiak befektetése sem lesz olyan vonzó, mint hitték. Egy év leforgása alatt Kína 45 százalékkal növelte az amerikai államkötvény-állományát, s ezzel az Egyesült Államok legnagyobb hitelezőjének számít. A 776,4 milliárd dollár értékű befektetés nem biztonságos, aggódnunk kellene érte - hangsúlyozta a Bloombergnek adott interjújában Ju, ésszerűtlennek tartva a dollárban tartott értékpapírok és készpénztartalék növelését.

 

 

 

A Nobel-díjas közgazdász szerint eljárt az idő a dollár fölött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.