Már nyeli a Rábát a kormány: megkezdődött a győri cég felvásárlása

Viheti a Rábát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő: vételi ajánlatát jóváhagyták. A részvények felvásárlása november 11-én kezdődik, és harminc napig tart. A részvénytulajdonosok eladási szándékukról az UniCredit Bank 80 fiókjában nyilatkozhatnak.

Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) november 8-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) részvényenként 815 forintos nyilvános vételi ajánlatát a Rába Járműipari Holding Nyrt. Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott törzsrészvényeire. Így a törvényi határidő betartásával a felvásárlás november 11-én, pénteken elindul, és december 12-ig tart – tette közzé az MNV Zrt. A vagyonkezelő a Rába részvényesei számára biztosítja, hogy az ajánlati időszak alatt lakókörzetükben találjanak elfogadóhelyet. Az UniCredit Bank 80 kijelölt fiókja felkészült a részvényesek tájékoztatására és az elfogadó nyilatkozatok befogadására.

A kormány hosszú távú stratégiára hivatkozik
A kormány hosszú távú stratégiára hivatkozik

Az ajánlattal élő részvényesek a kitöltött elfogadó nyilatkozatot személyesen vagy meghatalmazott útján az ajánlat mellékletében felsorolt elfogadóhelyek egyikén adhatják le az ajánlatban szereplő feltételeknek megfelelően. Amennyiben az ajánlattal élő részvényesnek nincs értékpapírszámlája a forgalmazónál, úgy azt az elfogadó nyilatkozat leadásakor díjmentesen nyithatják meg. Az ajánlat elfogadásának feltétele, hogy az ajánlati időtartamon belül a kizárólagos tulajdonukat képező Rába-részvényeket az UniCredit Bank KELER-nél vezetett értékpapírszámlájára kell transzferálniuk az ajánlatban foglalt követelmények szerint.

A részvény-átruházási szerződés a versenyhivatali jóváhagyás után válik hatályossá. A részvényesek az ajánlati árnak megfelelő ellenértékhez a részvény-átruházási szerződés hatályba lépése után öt napon belül juthatnak hozzá belföldi hitelintézetnél vezetett folyószámlájukra vagy befektetési vállalkozásnál vezetett ügyfélszámlájukra történő utalással. Ha a részvényes nem jelöl meg ilyen számlát az elfogadó nyilatkozatban, úgy az ellenértéket a forgalmazónál nyitott értékpapírszámláján vagy bankszámláján írják jóvá. Amennyiben az ajánlat hatályát veszti az MNV Zrt. esetleges elállása miatt, úgy a forgalmazó a vagyonkezelő társaság megbízásából visszaszolgáltatja a részvényeket a tulajdonosoknak.

Az ajánlattevő és a forgalmazó az ajánlat eredményét az ajánlati időtartam zárónapját követő két naptári napon belül a PSZÁF-nek bejelenti, és ezzel egy időben közzéteszi a kijelölt forgalmazó helyeken. Az MNV Zrt. a Rába-részvényeiket eladásra felajánló befektetők forgalmazónál nyitott értékpapírszámlái költségeit az ajánlatban leírtaknak megfelelően átvállalja.

Az MNV Zrt. megítélése szerint a felkínált 815 forintos részvényenkénti vételi ár a társaság jelenlegi eredményességi szintjét, a vételi ajánlat előtti utolsó tőzsdei kereskedési záróárfolyamához viszonyított jelentős, 31 százalékos prémiumot, valamint az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket figyelembe véve kifejezetten kedvező ajánlat, amely a biztos bevétel lehetőségét teremti meg a részvénytulajdonosok számára. Az állam jelenleg összesen 16,15 százaléknyi befolyással bír a társaságban; a Rába 7,68 százalék saját részvénnyel rendelkezik. Megállapodás született arról, hogy a 10,85 százalékos részvénypakettet birtokló malajziai DRB-Hicom társaság is elfogadja a vételi ajánlatot, melynek megfelelően az állam – figyelembe véve a Rába 7,68 százalék saját részvény hányadát – összesen 27 százalék tulajdoni hányadot és 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyásra tesz szert a Rába Járműipari Holding Nyrt-ban.

A kormány egy júliusi határozatában a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt forrásai terhére 13,4 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt.-hoz az állami vagyon gyarapítása érdekében. A várható összes felmerülő költséget ez a keret teljes egészében fedezi. A vagyonkezelő az Ajánlat fedezetének meglétéről és teljes körű felhasználhatóságáról a törvényi előírásoknak megfelelően a Magyar Államkincstár és az MNV Zrt. vezérigazgatója által kiállított igazolást nyújtott be a PSZÁF-hez.

Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ban, ezzel a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat.

A lebonyolítás részleteiről a 06 40 50 40 50-es számon reggel 8 és este 6 óra között ad felvilágosítást az UniCredit Bank. Az elfogadóhelyek listája és a szükséges nyomtatványok elérhetők a BÉT, a PSZÁF, az UniCredit Bank és az MNV Zrt. honlapjain, továbbá az UniCredit Bank kijelölt fiókjaiban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.