Már ma jöhet a magyar dollárkötvény

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC). Akár már ma összeállhat az ország éves finanszírozási szükségletének döntő része.

Magyarország dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnek (SEC) – tette közzé a Reuters. Ugyanakkor a hírügynökség azt közölte, hogy az előzetes tájékoztató egyéb részleteket nem tartalmaz sem a mennyiség, sem a kibocsátás időpontját illetően. Piaci körök a Nol.hu-nak úgy vélték: az aukcióra már ma vagy holnap is sor kerülhet. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint az ilyen szándékbejelentéseket akkor szokták közzétenni, amikor nagyon rövid időn belül megtörténik a kibocsátás. – Így ma, legkésőbb holnap biztosan hallunk még majd a magyar kötvényekről – jegyezte meg. 

Benjamin Franklin és más zöldre festett elnöki portréra hajt a magyar állam Amerikában
A portrait of Benjamin Franklin on a U.S. One-hundred dollar bill is pictured at Interbank Inc. money exchange in Tokyo, in this September 9, 2010 picture illustration. The dollar neared a 15-year low versus the yen on Thursday as traders bet Japanese authorities were not yet ready to intervene in the currency market. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT)

A piac mindenesetre legalább 2 milliárd dollár értékű 10 éves futamidejű kötvényértékesítésre számít. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábban meg is tette az ehhez szükséges lépéseket. Korábban már felkérte a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteket arra, szervezzen találkozókat a kötvénypiaci befektetőkkel az Egyesült Államokban és Európában. A Nemzetgazdasági Minisztériumból származó információink szerint a roadshow-n roppant nagy volt az érdeklődés a magyar papírok iránt. Hogy végül is mekkora, azt majd a dollárkötvény kibocsátás mutatói döntik majd el. Suppan Gergely úgy vélte, hogy dollárkötvény aukciójakor 2,5-3 milliárd dollárnyi, míg eurókötvény tekintetében 2 milliárd eurónyi állampapír eladása esetén lehetne jelentős sikerként elkönyvelni az értékesítést.

Szerinte – amennyiben 10 éves lejáratú kötvények kerülnek piacra – 5,3-5,5 százalék lehet a reális hozamszint – tette hozzá. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó külföldi piaci szereplők is hasonló értékeket tartanak a legvalószínűbb mutatóknak.

Elemzők lapunknak úgy nyilatkoztak: kedvezőnek tartják a piacra lépés időpontját is, hiszen most nagyobbnak mondható a kockázatvállalási hajlandóság a befektetők körében, ami egy olyan besorolású ország helyzetét, mint Magyarország, nagyban segíti ebben.

Piaci körökben általános vélemény az is, hogy az aukciót már valamivel korábban, akár a múlt héten is megtarthatták volna. Ennek azonban lényegében a Moody's szabott gátat. A hitelminősítő múlt héten értékelte az országot, s ezt mindenképpen meg kellett várni – jegyezte meg Suppan. Mint ismert, a Moody's megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát péntek éjjel. A besorolásra a cég ugyanakkor érvényben hagyta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást. 

Ha a kibocsátás sikeres lesz, Magyarország erre az évre nagyjából meg is oldhatja külső finanszírozását. (Az idei évre szóló finanszírozási tervben 4,5 milliárd eurónyi kötvénykibocsátás szerepel, amelyet az ÁKK a piacról akar bevonni.)  A Prémium Euró Magyar Államkötvény (Pemák) hatalmas sikerrel zárt ugyanis, amelynek első sorozatából néhány hét alatt elvittek egymilliárd eurónyit a befektetők. Ha most a vevők valóban elvisznek 2,5-3 milliárd dollárnyi államkötvényt, akkor viszonylag kicsiny összeg bevonását kell már csak megoldani.

Magyarország egyébként még 2010 tavaszán lépett ki utoljára a devizakötvény-piacra. Akkor márciusban 10 és 30 éves lejáratú dollárkötvényeket bocsátott ki összesen 3,75 milliárd dollár értékben. Az említett összegből 3 milliárd jutott a 10 éves papírokra, amelyek kibocsátási ára 99,062 százalék, évi kamata összesen 6,504 százalék volt. A harmincéves, 750 millió dolláros kötvény kibocsátási ára 98,084 százalékot tett ki, míg a kamata összesen 7,791 százalékra rúgott. Ezzel kapcsolatosan aztán még a Parlamentben is volt képviselői megszólalás. Ellenzéki oldalról olyan bírálatok hangzottak el, hogy roppant magas kamatok mellett értékesítettük a papírokat.

A kormánypárt ugyanakkor ezeket azzal szerelte le, hogy Magyarország még sosem bocsátott ki egyszerre ilyen nagy összegű állampapírt, másrészt rekordnak számít a 30 éves lejárat is, ráadásul az is rekordnak számít, hogy összesen 13 milliárd dollárnyi befektetői ajánlat érkezett be. Április elején azután Magyarország rábocsátást hajtott végre a 30 éves dollárkötvény esetében, s ebből egyébként további 500 millió dollár folyt be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.