Már learatták az őszi búza nagy részét

Országszerte learatták az őszi búza nagy részét, amit a szakhivatal malmi minőségűnek ítél.

Az előzetes becslések szerint őszi búzából idén 3,9 millió tonnás, kukoricából 8,1 millió tonna termés várható - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Földművelésügyi Igazgatósága.

Aratás - az árlavina már elindult
Aratás

Az őszi búza betakarítható területe 952 ezer hektár. Ez 59 ezer hektárral kevesebb a tavalyinál. Az augusztus elsejei állapot ebből 896 ezer hektár búzát takarítottak be. A hektáronkénti hozam 4 ezer 238 kilogramm. A várt 3,9 millió tonnás termésből 3,8 millió tonnát már learattak.

Legmagasabb a termésátlag Baranya, Komárom-Esztergom és Tolna megyében. A legkevesebb búzát a Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, és Veszprém megyei földeken takarították be.

A hivatal hangsúlyozza: idén a fehérjetartalom jellemzően alacsony, és a toxin is minimális mértékű. A búza tehát nagyobb részt malmi minőségű.

Kukoricát összesen 1224 ezer hektárról takarítanak be. Ez közel 145 ezer hektárral nagyobb az előző évi területnél. A július 27-i előzetes termésbecslés szerint 6 ezer 622 kilogrammos hektáronkénti hozam mellett 8,1 millió tonna termés várható idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.