Már jöhetne a SZÉP-kártya

Még az idén lesz SZÉP-kártya, amely a legkedvezőbb feltételekkel bíró cafeteria-elem lesz. Nagyjából ennyi hangzott el a Széchenyi-pihenőkártyáról a mai Turizmus és Profit 2011 című szakmai konferencián, ahol továbbra sem derült ki, hogy pontosan kik, és pontosan mikor rukkolnak elő az elektronikus utalvánnyal.

Az üdülési csekket felváltani hivatott SZÉP-kártya 300 ezer forintig minden évben adómentesen adható, és a kibocsátást követő év december 31-ig felhasználható. Mint Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője hangsúlyozta: a bevezetés ütemezése alapvetően immár a kibocsátó intézményektől függ. A kártya kibocsátását nem kell külön engedélyeztetni, ellenben a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál a tevékenység megkezdését követő három napon belül be kell jelenteni.

SZÉP-kártyát olyan gazdasági társaságok bocsáthatnak ki, amelyek minden 35 ezernél több lakosú településen ügyfélszolgálatot működtetnek, több mint 100 ezer saját kibocsátású bankkártyájuk van. A feltételrendszernek állítólag több társaság is megfelel, bár még egyik sem kezdte el a tevékenységet. A nemzetgazdasági tárcánál mindenesetre már megalakult az a monitoring csoport, amely államtitkári vezetéssel a területet figyeli majd.

A főosztályvezető leszögezte: a kártyával kapcsolatban az volt a cél, hogy gyorsan be tudják vezetni, és a működése biztonságos legyen. Egyelőre szálláshelyi szolgáltatáshoz van kötve a felhasználása, vagyis fürdőbelépőt, szabadidős tevékenységet és több más szolgáltatást is igénybe lehet vele venni, miután az utalvány a belföldi turizmus erősítését szolgálja. Arról nem volt szó, hogy később módosul-e a feltételrendszer, vagyis lehet-e majd a kártyával a nem szállodában megszálló vendégeknek is állatkertbe menni például.

A kártyakibocsátás feltételrendszerét egy áprilisi kormányrendelet szabályozza. Fél éve még arról volt szó, hogy az üdülési szezon kezdetére megjelenik az új cafeteria-elem. Ez abban az esetben igaz lesz, ha a napokban valaki bejelenti, hogy piacra dobta a kártyát, amire a legnagyobb eséllyel a nagy lakossági bankok köréből lehet számítani.

Az biztos, hogy az üdülési csekkeket lecserélik
Móricz Simon 2010.08.17. Digitális üdülési csekk illusztráció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.