Már el is vetették az extrémadó ötletét

A szaktárca elveti a kórházszövetség felvetését, miszerint az ittas vezetés, gyorshajtás vagy extrémsportolás miatti balesetek utókezelését már ne a tb, hanem az érintett fizesse.

"Extrémadó" bevezetését javasolja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület - írja a Magyar Nemzet.

Csiba Gábor, a szervezet vezetője, a Borsod megyei kórház főigazgatója a lapnak elmondta: a hamburgeradó mellett javasolják az úgynevezett extrémadó bevezetését is. Eszerint például az ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt balesetet okozóknak, illetve az extrém sportok űzése közben megsérülőknek saját forrásból, esetleg külön biztosításból kellene fizetniük az egészségügyi kezelés költségeinek nagy részét.

Az elképzelés szerint a társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná. Az egyéb beavatkozásokat - például a rekonstrukciós műtéteket és a rehabilitációt - az érintettnek kellene fedeznie. Így ez az összeg is az egészségügybe kerülne, hasonlóan a hamburgeradóhoz.

A szövetség, amely a "hamburgeradó" ötletét vetette fel korábban, üdvözölte, hogy kedden a kormány elfogadta a népegészségügyi termékdíj bevezetését. Ehhez kapcsolódóan az alkohol- és dohánytermékek többletadójának kivetését javasolják, mivel ezek szintén az egészségügyi ellátórendszer számára jelenthetnének többletbevételt.

Bmx és gördeszka verseny a Westend bevásárló központ parkolójának tetején
Kováts Dániel 2010.08.28. Digitális Bmx és gördeszka verseny a Westend bevásárló központ parkolójának tetején. 2010.08.28.kov

Az egészségügyért felelős államtitkárság nem foglalkozik az úgynevezett extrémadó kérdésével - közölte később a szaktárca a felvetés kapcsán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.