Már az MNB szerint is tartható a hiánycél

Javuló képet fest a magyar gazdaság teljesítményéről a jegybank ma publikált inflációs jelentése. A jövőkép pozitív ugyan, de az összképet kiugró magas kockázatok homályosítják el.

A növekedésben nem várnak változást, az idén a legutóbbi, decemberi értékeléshez hasonlóan. ezúttal is 0,5 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek. Jövőre viszont 1,5-ről 1,7 százalékosra gyorsulhat a magyar gazdaság.

Az infláció alakulása – az ominózus rezsicsökkentés nyomán - még az amúgy optimista jegybanki elemzőket is meglepte, hiszen a decemberi prognózisban szereplő 3,5 százalékról 2,6 százalékra szállították le a 2013-es évre szóló várakozásukat, miközben a kormány hivatalos árindexe még mindig 5,2 százalékról szól. A fogyasztói árindex jövőre is a jegybank által meghatározott 3 százalékos középtávú cél alatt maradhat.

Ami a költségvetési folyamatokat illeti, az MNB szakmai stábja szerint mind az idei, mind a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány az uniós követelményként meghatározott 3 százalék alá szorítható be. Mindkét évre 2,9 százalékot látnak teljesíthetőnek, azzal a megkötéssel, hogy a mintegy 400 milliárd forintos költségvetési tartalékhoz nem nyúlhat a kormány. Ez az uniós túlzottdeficit-eljárás miatt is fontos tényező. Mint ismert, az Európai Bizottság Magyarország esetében 3,4 százalékos hiányt vetít előre mindkét évre, most arról kell meggyőzni őket, hogy tévednek.

A büdzsé azonban számos kockázattal terhelt, erősen billeg a pénztárgépek adóhivatali bekötésétől remélt 95 milliárd, az elektronikus útdíj beszedése a konkrét kivitelezést övező káosz miatt szintén bizonytalan, a tranzakciós adóbevételeket illetően is sok a kérdőjel. Bevételi oldalon az alacsony infláció miatt visszaesés lehet, s ezt a belső fogyasztás növekedése csak részlegesen tudja ellensúlyozni.

A 2014-es évre a korábbi 3,8 százalékos hiányvárakozás drasztikus, 0,9 százalékpontos csökkenésében a Magyar Nemzeti Bank várható veszteségének - a forintgyengülés számlájára írható kedvezőbb – alakulása játssza a döntő szerepet, ez fél százalékot farag a hiányból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.