Már az eperrel is visszaélnek!
A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is belföldiként tüntesse fel, illetve forgalmazza.
Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke elmondta, Magyarországon mintegy 500-550 hektáron termesztenek földiepret, évente, az időjárástól függően 6-7 ezer tonna szamóca terem. Ennek mintegy 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A termelők évente 3-4 milliárd forintnyi értékű árut állítanak elő a becslések szerint.
Hozzátette: az adatok pontosítására azért volt szükség, mert a fűtött fóliás termelők kifogásolták azt, hogy az átcsomagolásra jó szándékúan figyelmeztető minapi felhívásban nem említették meg a szegmens termelését, s az általuk termelt mennyiséget figyelmen kívül hagyták.
A magyar földieper a következő hetekben nagyobb mennyiségben kerül a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. Az e területről származó gyümölcsök már folyamatosan magyar kínálatként jelennek meg. A belföldi szamóca fő szezonja június végéig tart.
A FruitVeB vezetője jelezte: a húsvéti fagyok a szabadföldi eperültetvényekben is kárt tettek, ami hatással lehet a magyar kínálatra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fokozottan figyeljenek a vásárolt áruk származási helyére.