Már az arany sem a régi: bukta lehet az olaj és a réz is

Rosszul ment a héten az olaj, az arany és a réz: árfolyamaik csökkenéssel zárhatnak.

Szeptember óta az első heti csökkenése felé tart az olaj árfolyama a terjedő európai válság, valamint az amerikai talpraállás nehézségeiről szóló spekulációk okán. A határidős árfolyam tegnap 100 dollár alá esett hordónként - számolt be a tőzsdefórum.hu.

Nagyot emelkedtek tegnap az európai kötvényhozamok, a jelek arra utalnak, hogy az európai vezetőknek egyre nehezebb lesz megfékezni a válság terjedését. A decemberi (ma lejáró) jegyzésű olaj árfolyama 98,01 dollárra esett vissza, a jegyzés tegnap 3,77 dollárral csökkent. Az aktívabban kereskedett januári szállítású olaj 3 centes emelkedés után 98,96 dollár körül van hordónként. A Brent típusú olaj 108,25 dollár körül mozog.

Két hónap után csökkenhet heti szinten az arany árfolyama, azonban a jelenlegi rossz befektetői hangulat miatt ma ismét emelkedhet. A nemesfém árfolyama 4 százalékkal esett vissza ezen a héten, elsősorban a dollár legtöbb devizával szembeni erősödése miatt.

Az eurozónát sújtó válság és a további gyengülésről szóló spekulációk hatására az euró már harmadik hete gyengélkedik az dollárral szemben. Tegnap nagyot zuhant az arany árfolyama, egészen 1710,50 dollárig esett az unciánkénti jegyzés, ez november 1. óta a legalacsonyabb árfolyam volt. A spot aranyat jelenleg 1728 dollár körül jegyzik.

A réz árfolyama szintén mínuszban zárhatja a hetet. A februári rekord elérése óta 20 százalékkal esett vissza a réz árfolyama a lassuló világgazdaságtól való félelem okán.

Az európai ipari termelés két és fél éves mélyponton volt szeptemberen a kereslet csökkenése miatt, mely a 2008-ban, a válság kirobbanása után, 0,9 százalékkal esett vissza. A réz árfolyama az idei évben 22 százalékkal 7511,5 dollárra esett vissza tonnánként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.