Már a Western Uniont is 'lenyomta' a Bitcoin

Rohamosan terjed a Bitcoin, 13 milliárd dollárra taksált piaci kapitalizációja már meghaladja a világ legnagyobb pénzátutalási rendszerét működtető cégéét, a Western Unionét.

Senki nem tudja biztosan, mi is a Bitcoin: valuta vagy átutalási eszköz. David Woo, a Bank of America Merrill Lynch valutaelemzője szerint például mindkettő. Egy biztos, egyre többen használják a Bitcoint átutalásokra, emiatt napról napra nő a potenciális értéke - írja napi hírlevelében a Conclude.hu.

Különösen Kínában kaptak rá, ahol a tőkemozgások korlátozása nehézkessé tette a tengerentúlra irányuló átutalások teljesítését jüanban. Woo emlékeztet, a Bitcoin már ma is a világ legnagyobb értékű átutalási rendszere: 13 milliárd dollárra becsült piaci kapitalizációja közel háromszor nagyobb, mint az eddigi vezető pénztranszferáló triója – a Western Union, a MoneyGram és az Euronet – 4,5 milliárd dolláros átlagos értéke. A 9 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú Western Uniont novemberi elképesztő árfolyamemelkedése következtében hagyta el a Bitcoin.

Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy a Bitcoin tulajdonosi köre hihetetlenül koncentrált – figyelmeztet Risto Pietilä finn vállalkozó, a Bitcointalk.org aktív tagja. A december elején forgalomban volt 12 millió Bitcoin közel 1 millió 11 ezer ember között oszlik meg. Megdöbbentő, hogy 47-en együttesen 28,9 százalékot birtokoltak – közülük mindössze a Facebook-sztoriban megismert Winklevoss-ikrek és a Bitcoin Jézusának is hívott Roger Ver fedte fel kilétét. További 880 személlyel együtt övék a Bitcoinok fele, de a háromnegyede is összesen csak 10 927 főé, miközben jó pár százalék elveszett.

Nem véletlen, hogy már a pénzügyekben híresen konzervatív svájciak is látnak lehetőséget a Bitcoinban. 

Hiába figyelmeztet Alan Greenspan volt Fed-elnök, hogy a Bitcoin is csak egy lufi a sok közül, az tovább hódít. Egyre több helyen elfogadják, elsősorban Európában, de legújabban Argentínában figyelhető meg jelentős koncentrációja. Már Magyarországon is féltucat helyen lehet vele fizetni, Budapesten 5, Tatán pedig egy szolgáltató fogadja el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.