Már a trafikrendszer hírére duplájára nőtt a feketepiac

Az ukrán határszél nagyvárosaiban már minden második doboz cigaretta csempészett. A csempészek láthatóan felkészültek a Nemzeti Dohánytrafikok indulására.

Tizenegy százalék felé gyűrűzött fel országosan a dohány feketekereskedelme 2013 júniusára - állapította meg a GfK Hungária piackutató Népszabadság birtokába jutott elemzése. A piackutató júniusig terjedő felmérése azt mutatja, hogy már a trafikrendszer júliusi elindulása előtti időszakra - a dohány-elárusítóhelyek radikális, 38 ezerről 5-6 ezerre történő csökkenésének a hírére - a duplájára nőtt a magyar piacra bekerült csempészett dohány mennyisége. Korábban ugyanis a hasonló piackutatások azt állapították meg, hogy a vámosok fellépése nyomán 5 százalékra szorult vissza a feketekereskedelem.

A GfK Hungária az elemzését az eldobott cigarettásdobozok összesítésével végezte az ország 54 településén. A begyűjtött dobozok elemzéséből kirajzoldik, hogy országos átlagban júniusra 11 százalékos volt a csempészett, illetve félszázalékos a hamisított (és csempészett) cigaretta aránya. Az egyes országrészek között jókora eltérések találhatóak.

Az ukrán határhoz közel, Kisvárdán 53, Mátészalkán 46, míg Nyíregyházán 31 százalékos a feketeáru aránya. Ugyanakkor a legfertőződöttebb települések között immáron az ország középső részén lévő települések - Szolnok, Cegléd - is szerepelnek. Ám az ország déli részén is feljövőben van a feketepiac, így a piackutató Baján is 23 százalékos csempészáru-arányt mért.

A külföldi eredetű cigarettaáru fő forrása Fehéroroszország, a megtalált termékek 51 százaléka érkezik onnan. Ezt követi az ukrán cigaretta 7,5, a szerb 5,9 és az orosz cigaretta 2 százalékos aránya. A csempészett cigaretta mellett jelentős, 0,5 százalékos tétel a hamisított áru. A "legnépszerűbb" márka eddig stabilan a Next volt, most a Marlboro magasan az első helyre rukkolt, azt hamisítják legszívesebben a feketézők.

Könnyen lehet, hogy a trafikrendszer júliusi bevezetése után ennél is nagyobb mértékben nőtt a csempészet. Mint arról már beszámoltunk, júliusban óriásit, közel 40 százalékot esett vissza a legális cigarettaforgalom, és azóta hónapról hónapra zuhan a nemzeti dohánytrafikok forgalma.

Hasonló mértékben esett a dohánytermékekből származó adóbevétel is. Korábban a NAV kiadott egy közleményt, melyben arra figyelmeztetett, hogy a dohánygyártók jövedéki adóbefizetéseiből nem lehet egyenesen következtetni a dohány-kiskereskedelmi piac forgalmára. Ezt követte a napokban egy újabb NAV-közlemény, miszerint az adóhatóság honlapján szereplő szabadforgalmi adatokból sem lehet a dohány-kiskereskedelemre vonatkozóan érvényes megállapításokat tenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.