Már a rászorulóknak gyűjtik az adományokat Cipruson

Bár a csütörtök déli banknyitás gördülékenyen ment a 14 napja megbénult Cipruson, s a pillanatnyi pénzhiány problémája megoldódni látszik, a lakosság nehéz időszak elé néz az elkövetkező években. Helyszíni tudósításunk

Ciprusiak rohamára számítottak csütörtökön, de a tülekedés elmaradt, a banknyitást követően a kígyózó sorok is rövidültek. A ciprusiak higgadtan, szép türelmesen álltak sorban a bankokban – a biztonság kedvéért egyelőre rendőrök és fegyveres őrök felügyelete mellett.

Sok olyan idős ember ment el a bankba, akinek nincs bankkártyájuk, s kifogyott a maradék készpénzükből, a sorokban álltak azon üzletek tulajdonosai is, akik szerettek volna megszabadulni a az elmúlt közel két hétben felhalmozódott, s veszélyessé váló több ezres eurókötegtől. Sokan azonban már délután otthonról intézték az utalásokat internetes rendszeren keresztül, illetve kivárnak, abban bízva, hogy nem kell a fiókokban várakozniuk.

“Nem tudtam ma sorban állni a bankban, mert dolgoznom kellett. Megvárom, amíg nem lesz annyi ember. Az elmúlt két hét viszont nagyon nehéz volt, a fiamtól kellett kölcsönkérnem, mivel a gyógyszereimet is meg kellett vennem. De nem merem kivenni a pénzemet, mivel otthon sincs biztonságban,“ mondta lapunknak a a larnakai repülőtéren dolgozó 59 éves Jota Hrisztodoulou, aki szomorúan mesélte, hogy a munkahelyén az elmúlt napokban jelentették be fizetése csökkentését az események hatására.

Viszont a pénzükhöz nem férnek teljes egészében hozzá a ciprusiak, hiszen a hatóságok korlátozzák a számlákról felvehető pénzmennyiséget az elkövetkező egy hétre a pénz külföldre való kiszivárgása ellen, illetve az esetleges zűrzavarok elkerülése érdekében. A készpénzfelvételt legfeljebb napi 300 euróban maximálták személyenként, míg a külföldre történő pénzátutalás 5 ezer euró lehet, miközben külföldi utazáshoz csupán ezer eurót lehet kivinni személyenként. De nem lehet feltörni a lekötött betéteket sem, ki kell várni a lejárat napját.

Nyilvánvalóan a bankokba vetett bizalom elveszett március 16-át követően Cipruson, de a hatóságok még próbálják mesterségesen maguknál tartani az ügyfeleiket a készpénzfelvétel és az átutalások korlátozásával. Ugyanakkor a társadalomban mindenhol érezhető az elkeseredettség, az emberek úgy érzik, magukra hagyták őket a bajban. Nagy a bizonytalanság, a jövőtől való félelem, s nem lehet tudni milyen változásokkal kell még szembenézniük az elmúlt időszak viharai után.

Sok, korábban rendkívül sikeres kisvállalkozás tulajdonosa jár lehajtott fejjel ezekben a napokban, pénzük az egyik legnagyobb pénzintézetben, a Laiki Bankban volt, az ő 100,000 euró feletti számláikról 40 százalékot is elvehetnek. Egy élet munkáját veszítették el, s most nincs tovább, nem tudják mit tegyenek – mondták tudósítónknak.

Osztanak-szoroznak a cégtulajdonosok, nehéz döntéseket kell hozniuk, jobb esetben csak a dolgozók fizetését kell csökkenteni, vagy néhány kollégától megválni, de sok vállalkozást sajnos be kell zárni. Számos banki dolgozó, könyvelő, jogász is elveszítheti megélhetését.

A ciprusiak, akik az 1974-es török megszállást követően már keresztülmentek számos megpróbáltatáson, most is nagy szolidaritást tanúsítanak. Egyre több bolt, étterem kedvezményekkel próbálja a forgalmát kissé fellendíteni, s 15-20 százalékot enged a számlából.

A civil társadalom is megmozdult, s a nehéz helyzetbe kerülteket segítik, élelmiszert, gyógyszert gyűjtenek. Az április elsejei hosszú hétvégén mintegy 50 görög és ciprusi énekes, zenekar ingyenesen lép fel majd fel Nikóziában, s az önkéntes szervezők, akik az elmúlt napok töntetéseit is szervezték, csak annyit kérnek, hogy mindenki hozzon szárazélelmiszert vagy gyógyszert, amit a rászorulóknak kiosztanak Ciprus minden részén.

An employee opens a safe inside a Bank of Cyprus branch before it opened in Nicosia March 28, 2013. Cypriots are expected to descend in thousands on banks, which reopen on Thursday, with tight controls imposed on transactions to prevent fleeing depos
An employee opens a safe inside a Bank of Cyprus branch before it opened in Nicosia March 28, 2013. Cypriots are expected to descend in thousands on banks, which reopen on Thursday, with tight controls imposed on transactions to prevent fleeing depositors from cleaning out the vaults in a catastrophic bank run. REUTERS/Yannis Behrakis (CYPRUS - Tags: BUSINESS POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.