Már a kínai vállalkozók és bankárok sem nyugodtak

Főként a gazdaság általános lassulása miatt a kínai vállalkozók és bankárok is pesszimistán ítélik meg a gazdasági kilátásokat a kelet-ázsiai országban - derül ki a kínai központi bank (PBoC) hétvégén nyilvánosságra hozott felméréseiből.

A jelentés szerint a kínai vállalkozók gazdasági fejlődésbe vetett általános bizalma a második negyedévben gyengülést mutat: az előző három hónaphoz képest június végére 4,2 ponttal, 63,8 pontra csökkent. Ez 3,7 ponttal alacsonyabb a 2012 azonos időszakinál. A több tucat iparágban mintegy ötezer vállalkozó véleményét tükröző felmérés rámutat: a megkérdezettek mindinkább aggódnak az ország makrogazdasági teljesítménye miatt, 36,4 százalék annak gyengülését érzékeli.

A bizalom gyengülésének trendjét tükrözi a központi bank egy független, banki szakemberek véleményét felmérő negyedéves jelentése is. A pénzügyi szféra több mint 3100 képviselőjének bevonásával készített tanulmány szerint az ágazat gazdaságba vetett általános bizalma a korábbi negyedévhez képest 8,1 ponttal, 64,1 pontra csökkent, és a 2012-es értéknél is 5,7 ponttal alacsonyabb. Kevesebben ítélték jövedelmezőnek, az ezt mérő mutató a korábbi három hónaphoz képest 2,5 ponttal, 77,3 pontra csökkent.

A PBoC szerint a bizalmi mutatók visszaesésének fő oka a gazdaság általános lassulása minden iparágban. Számos - főképp kis- és közepes - vállalkozás szembesül mind komolyabb finanszírozási és működési nehézségekkel, a bankok a központi vezetőség szűkös hitelfelvételt engedélyező politikája, rosszhitel-állományuk potenciális növekedése miatt aggódhatnak. A gazdasági helyzet jelentős változása a közeljövőben nem valószínű, így a mutatók további csökkenésére lehet számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.