Már a jövő héten módosulhat az agrárkár-enyhítési rendszer

Várhatóan már a jövő héten módosulhat a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer korábbi feltételrendszere, mivel az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága keddi ülésén a képviselők egyhangúlag jóváhagyták az erről szóló törvénymódosítás tárgysorozatba vételét és általános vitára való alkalmasságát.

A törvénymódosítást Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke önálló képviselői indítványként nyújtotta be. Ennek alapján a gazdálkodóknak az idén saját hozzájárulásuk befizetését nem június 30-ig, hanem csak később, szeptember 30-ig kell teljesíteniük, tekintettel a nehéz gazdasági körülményekre. Font Sándor úgy vélte: a törvénymódosításról az Országgyűlés már jövő hétfői ülésén szavazhat.

Ugyanakkor érdemben nem foglalkoztak azokkal a bizottsági ülésen elhangzott képviselői felvetésekkel, hogy a módosító javaslatba kerüljön bele a kárenyhítés kiterjesztése a gyepgazdálkodásra is, vagy, hogy hosszabbítsák meg a kárenyhítési alaphoz való csatlakozás határidejét.

A képviselők tájékoztatást kaptak arról, hogy a rendkívüli időjárás okozta károk enyhítéséről a kormány egy szélesebb körű törvényjavaslatot készít elő, amely nemcsak a mezőgazdasági, hanem a más területeken keletkezett károk enyhítéséről is intézkedik. Az árvíz által okozott agrárkárokat is ez a törvény rendezi majd.

A képviselők jóváhagyták az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító indítványokat is. Többek között az a javaslatot is, amely minimálbér napi összegének kétszeresében maximálja az alkalmi munkavállalás vállalkozásoknál elszámolható költségeit.

Ficsor Ádám (MSZP) szerette volna részletesen megtudni, hogy honnan vonják el azt a 4,1 milliárd forint forrást a Vidékfejlesztési Misztériumban, amit a kormány zárolt a tárcánál. Font Sándor (Fidesz) azt tanácsolta a honatyának, hogy az Országgyűlésben szokásos módon, például interpellációban kérjen választ kérdésére.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.