Már 4,50 százalékon áll az alapkamat

Nem sok izgalom adódhatott a monetáris tanács mai, kamatdöntő ülésén, ugyanis minden peremfeltétel adott volt ahhoz, hogy az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal csökkentsék az irányadó rátát. Így is tettek. Már 4,50 százaléknál járunk.

Mind a hazai, mind a külföldi elemzők biztosra vették, hogy 25 bázispontos csökkentést hajt végre az alapkamaton a héttagú, Matolcsy György jegybankelnök vezette monetáris tanács. Legutóbbi, április 24-i ülésükön is a papírforma érvényesült, akkor arra sem volt szükség, hogy Matolcsy György jelen legyen a szavazásnál.

A kamatvágási ciklus tavaly augusztusban kezdődött, így azóta 7-ről 4,5 százalékra vitték le a kéthetes lejáratú MNB-kötvények kamatát. Minden alkalommal 25 bázispontos volt a csökkentés mértéke.

A piacokon azt árazzák, hogy hat hónap múlva 3,5 százalékon áll majd a magyar alapkamat, míg az elemzők ennél jóval óvatosabban fogalmaznak. A konszenzus szerint négy százaléknál véget ér egy időre a vágási sorozat, igaz, azt később, megfelelő hazai és nemzetközi környezetben igen megfontoltan, de folytatni lehet majd.

Az kulcskérdés, hogy a forintárfolyam ne szenvedje meg a erőltetett kamatvágásokat, mert ha a reálhozam két százalék alá csökken, és a magyar eszközökből "kiszeretnek" a befektetők, akkor az mély nyomot hagy mind a forintárfolyamon, mind pedig az állampapírhozamokon. Éppen ezért a monetáris tanácsnak arra ügyelnie kell, hogy ezt a kényes egyensúlyi vonalat ne lépje át.

A kamatdöntés indokait ismertető MNB-közlemény nem tartalmaz semmilyen utalást arra, hogy közeledik a kamatciklus vége. Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője emlékeztetett arra, hogy a tavaly ősszel a monetáris tanács külsős tagjai 4,5-5,0 százalékos ideális kamatszintről beszéltek egy interjúban, ennek a sávnak már az alsó szélénél járunk.

Igaz viszont, hogy az ominózus nyilatkozat 6 százalék köröli inflációs környezetben született, míg a rezsicsökkentéssel alacsony, két százalék alá szorított jelenlegi inflációs szint és az azóta tovább javult nemzetközi befektetői hangulat mellett már más kimenettel lehet számolni. Gabler szerint radikálisan már nem szabad csökkenteni a kamatot, két 25-25 bázispontos vágás még benne van a pakliban.

A befektetők tisztánlátását az is megkönnyíti, hogy az élet egyelőre nem igazolta vissza az unortodox eszközök alkalmazását kifejezetten kedvelő Matolcsy György személyéhez kötödő előzetes piaci aggodalmakat, a márciusban Simor András váltó volt nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett, jegybanki forrásokból finanszírozott három pilléres gazdaságélénkítő csomagja sem volt például annyira radikális, mint azt előzőleg feltételezte róla a piac.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint kamatcsökkentési sorozatban a nemzetközi környzet is a monetáris tanács kezére játszik, hiszen a ráta még most is nominálisan és reálértékben is a legmagasabbak között van a világon, miközben folyó jellegű mutatóink külső egyensúlyunk, költségvetési hiányunk és az inflációnk nemzetközi összevetésben kifejezetten jónak mondható.

A tőkepiacokon a globális pénzbőség miatt most a kockázatosabb eszközök iránt is nagy a kereslet, de ha ebben törés mutatkozik, az hamar megállíthatja a kamatcsökkentési ciklust. Az infláció és a pénzügyi stabilitás terén rendezett a helyzet, így a moetáris tanács a gazdasági növekedés elősegítésére fókuszálhat – vélekedett Duronelly Péter.

Matolcsy György jegybankelnök egy miskolci előadása előtt
Matolcsy György, MNB elnök, Miskolc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.