Már nem hoz anyagi csődöt egy külföldi SMS

Április végén jelentősen csökkennek a külföldi mobilhasználat költségei. Még egyszer utoljára, mielőtt 2017-ben lényegében végleg elbúcsúzunk a roamingdíjaktól – ha addig nem változik az uniós szabályozás. A szolgáltatók azonban addig is kedvező ajánlatokkal rukkolhatnak elő.

Bár az elmúlt években a külföldi mobiltelefon-használat költségei jelentősen csökkentek, a legtöbb utazó még ma is félve használja a telefonját külföldön. Annak ellenére, hogy ma már egy SMS csak húsz forintba kerül, ahogy egy perc fogadott hívás is. S alig egy hónap múlva a külföldi telefonhasználat ára tovább csökken.

Az utazók több mint kétharmada még mindig egyáltalán nem használja a mobilját az országhatárokon kívül
Az utazók több mint kétharmada még mindig egyáltalán nem használja a mobilját az országhatárokon kívül
Forrás: Thinkstock

Április végétől érvényes az új uniós szabályozás, melynek értelmében egy perc hívás és egy megabyte-t adatforgalom maximum öt eurócenttel, egy SMS pedig két centtel lehet drágább, mint az otthoni tarifa. Vagyis száz megabyte­ adatforgalom – ez legalább két nap intenzív mobilinternet-használatot jelent képfeltöltéssel, e-mailek letöltésével – legfeljebb ezerötszáz forinttal lehet drágább, mint az itthoni tarifa.

Ez alighanem arra sarkallja a szolgáltatókat, hogy a jelenleginél is kedvezőbb csomagajánlatokkal rukkoljanak elő az előfizetők számára, hogy azok még többet használják külföldön a szolgáltatásokat, elsősorban a mobilnetet.

A csomagok használatának előnye, hogy kiszámítható árért nagyobb adatmennyiséget vehetünk igénybe, vagy éppen, hogy az otthoni áron használhatjuk az okostelefont, s nem kell félnünk a magas számláktól.

A felmérések szerint egyébként az utazók több mint kétharmada még mindig egyáltalán nem használja a mobilját az országhatárokon kívül. A legtöbben a magas telefonszámlától félnek, mások nem tudják, mi mennyibe kerül.

Amióta a mobilszolgáltatók elkezdték bevezetni a már említett csomagokat, azok használóinál a beszédforgalom ötszörösére, a mobil-adatforgalom pedig tíz- vagy még többszörösére is emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér