Már most pluszban vannak a felszámolási árverések

Közel 20 százalékkal magasabb árbevételt sikerült elérni az elektronikus értékesítési rendszer (eér) bevezetésével a csőd- és felszámolási eljárás alá került cégek vagyonelemeinek értékesítéséből - összegezte Kunfalvi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) miniszteri biztosa az elmúlt egy hónap tapasztalatait egy csütörtöki konferencián Budapesten.
A miniszteri biztos emlékeztetett: a tesztüzemet követően január elsejétől indult el a kormány korrupcióellenes stratégiájának részeként az eér, nyilvánosabbá, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé téve a felszámolók munkáját, mivel a tapasztalatok szerint a legtöbb visszaélés az értékesítés során fordult elő. A felszámolás alá került vállalkozások vagyonelemeit központosított rendszerben értékesítik, a felszámoló a jövőben a hitelezői igények nagyobb hányadát tudja kielégíteni - emelte ki.

A rendszer évek óta működik az adóhatóság árverési gyakorlatában, vagyis azért nem a spanyol viasz feltalálásáról van szó. Arról nem szólt az államtitkár, de az érdekes majd az lesz, hogy mennyivel nőhet majd egyáltalán a sikeres árverések száma. A felszámolási eljárásoknál ugyanis a felszámolás alá került cége tartozásának csak pár százaléka térül meg jellemzően. Ezen pedig semmit sem javít, ha az árveréseken a növekmény mindössze húsz százalékos lesz.

Az adóhatóság a behajtás, végrehajtás keretén belül az árverésekkel csak aprópénzt szed be, a valódi eredmény az inkasszóból jön össze, így nem nagy érvágás, ha az árverések töredéke lesz csak sikeres. A felszámolásoknál azonban ez húsa vágó kérdés, így itt szükség lesz a nagyságrendi növekedésre mind az ajánlatok száma mind az ügyletek értéke esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.