Már Matolcsy is úgy táncol, ahogy külföldön fütyülnek

Felminősítette Magyarországot a Fitch, így éppen csak, de  kikerültünk a bóvlikategóriából. Óvatosságra int azonban Róna Péter közgazdász, mert ez nem a gazdaság egészének állapotáról szól, csupán azt jelzi: a hitelkockázat mértékének csökkenését valószínűsítik.

Amit persze a piacok már jó ideje beáraztak, ezért a döntésnek érdemi következményei alig lesznek.

A közgazdász ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: miközben az ország állítólag unortodox gazdaságpolitikát folytat, a létező legkonzervatívabb, a hitelminősítők által is díjazott eszközöket alkalmazzák. Ennek egyik eleme az államadósság folyamatos csökkentése, a másik pedig az, hogy a devizában denominált értékpapírokat váltsák át forintra, s azok mind nagyobb hányada kerüljön magyar befektetők kezébe.

Ennek a két cseppet sem unortodox követelménynek hiánytalanul eleget tesz a kormány, ám Róna Péter szerint súlyos árat fizetünk érte. A Fidesz – az elődeivel szemben – tudatosan vállalta, hogy a belső fogyasztás csökkentése révén javítsa a külkereskedelmi egyensúlyt, ami kedvezően befolyásolja az államadósságot, ám emiatt lassul a gazdasági növekedés üteme, ráadásul ezt az egészet a kevésbé tehetősek rovására teszik – fogalmazott.

Ahelyett, hogy egészséges fogyasztási szerkezetet alakítanának ki – amelynek lényege az lenne, hogy a gazdagok költsenek kevesebbet –, a szegények fogyasztását fogják vissza – magyarázta a közgazdász. Meggyőződése: erről szól az egykulcsos személyi jövedelemadó és az ágazati különadók sora is. A költségvetési egyensúly kétségtelen – bár korántsem biztos, hogy fenntartható – javulását így Róna Péter szerint a legrászorultabbakkal fizettetik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.