Már ma elküldi több száz dolgozóját a Tesco

Több száz munkavállalóját küldi el a Tesco és adja át nekik ma felmondásukat – adta hírül a Magyar Nemzet. A hírt délelőtt az MTI-nek a vállalat is megerősítette, annyival kiegészítve, hogy több mint 500 embernek mondanak fel.

Leépít a Tesco: mint a Magyar Nemzet korábban megírta 13, zömében vidéki üzletét bezárja és az ott dolgozókat elbocsátja. Piaci információk alapján megtudtuk, hogy ezek jobbára kis méretű üzletek. 

A Tesco a mai napon tárgyalt a szakszervezetekkel és bejelentette nekik a leépítési szándékát, majd közleményben tudatta a döntését. 

Nigel Jones, a magyar leányvállalat vezetője az Index.hu-nak adott interjújában kijelentette: a leépítésre egyértelműen a legutóbbi szabályozási változtatások miatt volt szükség, amit elmondtak a kormánynak is már rég. Tárgyaltak is velük, így szavai szerint a kabinetet nem érhette meglepetés az elbocsátottak miatt. Jelezte: franchise-t egyelőre nem terveznek, a vasárnapi házhoz szállítás témája pedig még vitatott.

A bezárásról elmondta: csak így tudják biztosítani a hosszú távú jövőjüket Magyarországon. 222 boltjuk van az országban, aminek ez a 13 viszonylag kis részét teszi ki, de a lépés így is "jelentős, nehéz döntés volt".

Boltok listájáról kiderül: a bezárt üzletek fele szupermarket méretű. A legnagyobb üzlet a 4900 négyzetméteres Hajdúböszörményi üzlet, de a többi, az abonyi,  tolnai, püspökladányi, nagykátai, törökszentmiklósi, nyergesújfalui üzlet is 2900 négyzetméter körüliek. 

 A fővárosban a VIII. kerületben zár be egy Tesco, egy kis méretű, 188 négyzetméteres Express.

Az Orbán-kormány nemrégiben számos jogszabályváltozással nehezítette meg az itteni multinacionális áruházláncok életét. Így milliárdos élelmiszerfelügyeleti díjat vetettek ki rájuk, majd  ezt követte az a döntés, hogy két egymást követő veszteséges év után lényegében a törvény kötelezi őket arra, hogy becsukják a boltot.

 Nigel Jones szerint a bezárandó üzletekről úgy határoztak, hogy áttekintették az összes céget érintő új jogszabályt, és az jött ki, hogy összesen tizenhatféle különböző változáshoz kell igazítaniuk a működésüket. Ezek közé tartozik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelése, a vasárnapi és éjszakai zárva tartás, illetve a kétéves nyereséges működés kötelezettsége.

Ez utóbbi ráadásul már idéntől érvényes, így azokat a boltberuházásaikat kellett rögtön felülvizsgálniuk, amelyek nem voltak nyereségesek.

Kifejtette: nem hiszi, hogy egyedül a Tesco ellen menne a szabályozás. A vállalatuk a piacvezető és az ország harmadik legnagyobb munkaadója, és ennek megfelelően érintik őket a változások, de valószínűleg nem is olyan rég még a Spar vagy az Auchan vezetői is vasárnapi nyitva tartással terveztek – jelezte. 2010 óta a kormány különadókkal támasztja meg a költségvetést, és más szektorokat is bőven terhelnek, nem csak őket.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország elhagyása felmerült-e a cégnél, úgy reagált: nem, komolyan sohasem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.