Már csak szimpla bóvliban van Magyarország

Egységes megítélés alá vette a három nagy hitelminősítő Magyarországot, miután pénteken a Standard & Poors’s (S&P,) egy fokozattal feljebb, BB-ről BBpluszra javította adósbesorolásunkat. Az amerikaiak az ország devizakitettségének csökkenését és a banki megszorítások visszavonását értékelték pozitívan.
A magyar devizahitelállomány forintosítása és az államadósság devizaarányának csökkentése miatt az ország ellenállóképessége a külső sokkhatásokkal szemben sokat erősödött – ez volt az a vezérmotívum, ami alapján az S&P-nél az adósbesorolás egy szinttel történt emeléséről döntöttek. Az e mellé fűzött kilátás stabil, ami azt jelenti, hogy egy újabb felminősítésnek nagyobb az esélye, mint egy esetleges visszacsúszásnak. Erre azonban legközelebb csak szeptember közepén nyílik lehetősége. Besorolásunk a hozzánk legelnézőbben viszonyuló Fitch Ratingsnél negyedik éve a BB+ kategóriába ragadt, hasonlóan a Ba1-es szintet tartó Moody's-hoz. E két cégnél csupán egyetlen fokozatra vagyunk a befektetésre már ajánlott kategóriától.

Hozzájuk zárkózott fel most a Standard & Poors's, amely közleményében a magyar gazdaság helyzetét stabilnak minősíti, ezt támasztja alá azzal is, hogy az idei GDP-bővülésünket 2,8-ról 3 százalékra javította, és hosszabb távon két százalékos gyorsulásra érdemesíti a magyar gazdaságot. Dicsérik a költségvetési fegyelmet, ami a tartósan 3 százalék alatti államháztartási deficitben nyilvánul meg, ugyanakkor továbbra is kockázati tényezőként kezelik a kiemelkedően magas – bár csigatempóban csökkenő – 77 százalék körüli államadósságot, de a gazdaságpolitika kiszámíthatósága felől megfogalmazott kétségeik sem oszlottak el.

Az államadósság leépítésének folyamata rendkívül vontatott lesz, a GDP-hez viszonyított adósságunk 2018 végén is a 75 százaléknál jár majd. Ebben a kormány csillapíthatatlan étvágya is felelős, hiszen az amúgy csökkenő adósságrátát bankok, közművállalatok államosításával folyamatosan növelik.

A magyar fizetési mérleg ötödik éve pluszban van. A gazdasági növekedést az euróövezeti konjunktúra várható erősödése segíti, az orosz-ukrán válság negatív hatásait viszont korlátozottnak látja az S&P. Az energiaárak tartós mélyrepülése is gazdaságélénkítő hatást fejt ki, miként a lakossági fogyasztás is látványosan fellendül majd, köszönhetően az olcsóbb energiának és a 20-25 százalékkal apadó lakáshitel törlesztőrészleteknek. Emlékeztetnek arra, hogy a lakossági fogyasztás még mindig 7,5 százalékkal marad el az 2007-es, válság előtti szinttől.

Meglepetés

A felminősítés megerősíti, hogy Magyarország jó úton halad; a következő hónapokban a gazdaság teljesítménye alapján várható, hogy a hitelminősítők pozitív kilátásról, illetve további felminősítésről döntenek, így befektetési ajánlást kaphat Magyarország - reagált a hírre az NGM, amely megelégedett volna a kilátás stabilról pozitívra javításával is. Kiemelték, hogy a jobb minősítés alacsonyabb hozamokat is eredményez, az államadósság finanszírozása ezért olcsóbbá válik, amely mérsékli a költségvetés kamatterhét, az adófizetők befizetéseiből ezáltal több jut a költségvetés más területeire.

Az amerikaiak szerint a hazai beruházásokat eddig tápláló uniós források felhasználásában az év végéig bekövetkező törést ellensúlyozni tudja a hazai hitelezés fellendülése, noha ennek a jelenlegi adatok éppenséggel ellentmondanak. Amiben bíznak, és ami meggyőző húzás volt az Orbán-kormány részéről, az a bankadó jövőre belengetett 60 milliárd forintos csökkentése, amit az elvonás uniós szintre hozása követ majd 2019-ig. A kormányfő azon ígéretét is pozitívak értékelik, hogy az állam ismét hagyja dolgozni a bankszektort azzal, hogy terheit csökkenti és kivonul a nemrég felvásárolt pénzintézetekből (MKB, Budapest Bank). A memorandum aláírásával Orbán Viktor vállalta, hogy nem köti meg a bankok kezét a kilakoltatásoknál és az árverezéseknél, és a jövőben tartózkodik a bankszektor számára hátrányosjogszabályok megalkotásától.

A magyar munkaerőpiacot Amerikából nézve rugalmasnak látják, és külön kiemelik, hogy uniós átlagban nagyon olcsó nálunk dolgoztatni. Az órabér 7,30 eurós szintje az uniós átlag egyharmada, ezközvetlen versenytársainknál is alacsonyabb, ami újabb beruházásokra, közös vállalatok alapítására serkentheti a nyugati befektetőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.