Már csak pár nap, és mindenkinek vallania kell

Alig pár napjuk van még a magánszemélyeknek, hogy elkészítsék és május 20-ig benyújtsák a tavalyi évről szóló személyijövedelemadó-bevallásukat.

Összesen 4,5 millió bevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ebből május elejéig 1,7 millió érkezett be. A többség idén is elektronikusan, számítógépen töltötte ki adóbevallását, mindössze 240 ezren maradtak a hagyományos, kézi kitöltésnél. A NAV közleménye szerint az egyszerűsített, „söralátét-bevallást” idén eddig több mint 26 ezren töltötték ki.

Tavaly a legtöbben, majd kétmillióan csökkentett adattartalmú bevallást nyújtottak be, közel 1,6 millióan pedig a teljes csomagot – utóbbi különösen akkor szükséges, ha volt jövedelem kamatnyereségből vagy külföldről. Még mindig sokan intéztetik el a feladatot a munkavállalóval, számuk tavaly 900 ezer volt. Az egyszerűsített bevallás lehetőségével viszonylag kevesen, 300 ezren éltek – ez valamivel tágabb, mint a csökkentett adattartalmú, hiszen szerepel benne például az ingatlaneladás. Adónyilatkozatot pedig mindössze 53 ezren kértek, ez az adózók nagyjából egy százaléka, vagyis a söralátét továbbra sem népszerű.

Az átlagbér tavaly bruttó 173 ezer forint volt, ami jóval alacsonyabb a KSH által publikált 238 ezernél. Ennek oka az, hogy a KSH csak a legalább ötfős vállalkozások dolgozóiról közöl adatokat, a NAV viszont valamennyi dolgozót figyelembe veszi. A jövedelem sávonkénti eloszlását figyelve nagyon érdekes eredmény jön ki. Papíron mindenhol javult a jövedelempozíció, hiszen a kétmillió forint alatti sávokban csökkent, a fölött pedig nőtt a létszám. Ez nem meglepő, hiszen a bruttó bérek folyamatos emelkedésével az alsó sávok szükségszerűen egyre kisebb létszámúak lesznek.

A minimálbérrel eleve nem lehet valaki az alsó sávokban, az átlagbérrel pedig már éves szinten a kétmillió forint feletti sávba lehet kerülni. A legfelső sávban, ami a négymillió forint feletti jövedelmet mutatja, következett be a legnagyobb emelkedés, idetartozik a lakosság 36 százaléka. A további adócsökkentés komolyan vétele előtt érdemes megnézni az átlagos adóterhelést az szja-ban: ez tavaly nem érte el a 14 százalékot, ami azt jelenti, hogy az szja-terhelés már most rendkívül alacsony, ez pedig tovább csökken 2016-tól. Hiszen egyrészt 15 százalékra csökken a kulcs, másrészt a kétgyerekeseknek járó családi adókedvezmény is fokozatosan bővül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.