Már a Fidesz is támogatja a vasárnapi zárva tartást

Lapunk több, független forrásból származó információi szerint a Fidesz frakció hétfőn úgy döntött, hogy támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezését az üzletek vasárnapi nyitva tartásának a korlátozásáról.

Úgy tudjuk, hogy a kormánypárti frakció elvben megadta a támogatást, ám a későbbiekben még módosító indítványokkal puhíthatják a kereszténydemokraták javaslatát. 

A KDNP nemrég benyújtott törvényjavaslata szerint márciustól a hét utolsó napján csak a családi üzemeltetésben lévő kisboltok tarthatnának nyitva, de emellett megszűnnének a hét közben is az éjjel-nappalos üzletek.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy a kormánypártban is jókora vita volt a KDNP ötletéről.  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban nyilvánosan úgy fogalmazott, hogy „nem lenne bölcs döntés” a boltok bezárása, míg az NGM-ből korábban távozott ám időközben Lázár János által kiskereskedelmi miniszteri biztossá emelt Szatmáry Kristóf támogatja a vasárnapi zárva tartást.

Az NGM végül úgy lavírozott, hogy konzultációt kezdeményezett az ügyben érintett kereskedőkkel, így Glattfelder Béla államtitkárnál azóta több körben volt egyeztetés az érintett kereskedők, illetve kamarák között és úgy tudni, hogy a hét közepére is terveznek ilyen összejövetelt az NGM-ben.

Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján lényegében megerősítette információinkat. Az MTI jelentése szerint úhy nyilatkozott: a Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése.

A frakcióvezető közölte, a Fidesz frakcióülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztését, amelyet feltételekkel és módosításokkal támogatnak. Rogán Antal azt mondta, terveik szerint a hét utolsó napján semmilyen üzlet nem lehet majd nyitva, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak. Kivételek ugyanakkor kellenek - folytatta -, ilyen lesz az adventi időszak, amikor engedélyezik majd a vasárnapi nyitva tartást és munkavégzést, de ezeken a napokon plusz bért kell kapniuk az érintett munkavállalóknak.

 

Az ügyben a több szakmai szervezet is a tiltakozását fejezte ki, a legélesebben Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) az ügyvezető elnöke. Úgy tudni, hogy a hétfői napon a VOSZ megbeszélést kezdeményezett az ügyben az érintett nagy áruházláncok vezetőségével.

Ugyanakkor a kereskedelmi szakma megosztott az ügyben: a nagy áruházláncok és a plázák üzemeltetői úgy számolnak: 15-20 ezer munkavállaló elbocsátásával járna ez a lépés. A kisebb kereskedőket tömörítő hazai bolthálózatok, így a CBA, a Coop és a Real ellenben támogatják a javaslatot. Hasonlóképpen az idén nyáron alakult Magyar Kereskedelmi Szövetség, melynek vezetősége részben a CBA-hoz kötődik, illetve a vezetője Szatmáry Kristóf államtitkár édesanyja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.