Már a nagyobb bárányokat is keresik

Közvetlenül a húsvét előtti időszakban a tavalyihoz hasonló mennyiségű, 150-170 ezer bárány mehet exportra – ez döntően olaszországi szállításokat jelent.

Ám az idei ünnep viszonylag késői, április második felére esik, s hozzá kapcsolódóan már márciusban is voltak szállítások, így összességében a húsvéti kivitel meghaladja majd a 2013. évit – mondta a Népszabadságnak Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke. Ez mindenképpen előrelépés lenne az elmúlt évhez képest, amikor is mintegy tíz százalékkal csökkent az export. Ugyancsak kedvező változás, hogy az olasz piacon az árak emelkedtek: most egy 20-24 kilós bárány esetében kilogrammonkénti nagyjából 3 eurót adnak, ez pedig 5-15 eurócentes éves növekedés.

A hazai tenyésztők számára jó hír az olasz vásárlási szokások változása is. Immár a nagyobb bárányokat is keresik: sok esetben a 35 kilogrammos állatokat is el lehet adni, míg néhány éve a 27 kilogramm fölötti példányokra egyáltalán nem volt igény, sőt utóbbi bárányokat sem volt könnyű értékesíteni. A magyar teljes éves export egyébként 550-600 ezer bárányt jelent, amelynek 90 százaléka Olaszországba kerül.

A hazai bárányállomány egyébként évek óta stagnál. Az anyajuhok száma 900 ezer körül mozog. Ez a csatlakozáskori állapotokhoz képest visszaesés, hiszen akkor 1,140 millió volt a szám. Az uniós csatlakozás nem váltotta be a tenyésztők álmait – fogalmazott a szervezet elnöke. A termelők most arra várnak, hogy 2014-2020 közötti időszakban a szubvenció olyan rendszerű lesz, amely lehetőséget biztosít az ágazat fejlődésére. 

Felvetésünkre Bátor Árpád kifejtette: a gyapjú nyírásából a tartóknak nincs érdemi bevétele. Az ebből származó pénzek jó ha az ezzel kapcsolatos munkák díját fedezik. A zsíros, azaz nem tisztított gyapjú kilójáért jelenleg mindössze 70 centet – mai árfolyamon számolva 216 forint – adnak. Beszédes adat, hogy 1989-ben itthon ugyanezért még 270 forintot fizettek, vagyis akkor magasabb volt az ár. Hozzátette: ez azért egy viszonylag mesterségesen meghatározott díj volt, hiszen az akkori gyapjút a magyar és a szovjet hadsereg vitte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.