Máltai cég segíthet a Zsolnayn

A máltai Teclima vásárolhatja meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kisebbségi részvénycsomagját. A társaság 698 millió forintot fizet a papírokért. A Zsolnay iránt érdeklődött a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. is, amely 800 milliót fizetett volna a részvényekért, ám végül visszalépett, miután megismerte a pécsi önkormányzat "érdekeit védő" feltételeket.

A máltai Teclima nevű cég lehet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonosa, ha a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadja az ezzel kapcsolatos előterjesztést. Tóth Bertalan, Pécs szocialista alpolgármestere megerősítette az MTI információját, miszerint a társaság szerdán visszaigazolta: 698 millió forintot fizet a 49 százalékos tulajdonrészért, s elfogadja az önkormányzatnak a vevővel szemben támasztott, szindikátusi szerződésben rögzítendő feltételeit.

A pécsi Zsolnay gyár épülete
A pécsi Zsolnay gyár épülete

A politikus kedden arról számolt be, hogy a másik aspiráns, a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. hétfőn visszavonta vételi ajánlatát. A cég 800 millió forintot fizetett volna a részvényekért, de visszalépett, miután megismerte a városnak az "önkormányzat érdekeit védő" feltételeit. Tóth Bertalan ezek között említette az új befektető menedzsmentjogainak korlátozását. A porcelánmanufaktúra 150 millió forint feletti kötelezettségvállalásait már közgyűlési hatáskörbe utalnák, valamint, ha a vevő mégsem vállalná a gyár költöztetését, a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. elállhat a szerződéstől, megvonhatná a kisebbségi tulajdonos menedzsmentjogait, továbbá névértéken vásárolhatná vissza a tulajdonrészt.

Matyi Dezső a bama.hu internetes portálnak szerdán ugyanakkor azt mondta: nem visszalépésről van szó. Egyértelműen jelezték a Pécs Holdingnak, hogy a pályázati folyamatban törvénytelen lépéseket fedeztek fel, és azt is, hogy a számukra kiküldött szindikátusi szerződés számos ponton ellentétes a kiírással. Az üzletember érvelése szerint ilyen körülmények között nem lehetett szerződést kötni. Megjegyezte azt is, hogy a város gazdasági-kulturális életében meghatározó gyár eladásának kérdése olyan horderejű, amelynél nem várható el, hogy a lehetséges befektető egy hónapos huzavona után mindössze huszonnégy órás határidőt kapjon az aláírásra.

Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója azonban azt mondta, hogy értelmezése szerint a visszalépés vitathatatlan, mert bár a céget képviselő ügyvédek levelükben említést tettek eljárásban észlelt "szomorú tapasztalatokról" - amelyekkel ő nem ért egyet -, az írás azzal zárul, hogy a társaság a Zsolnay-ügyet lezártnak tekinti.

A pécsi közgyűlés múlt hét csütörtöki ülésén döntött a Zsolnay 49 százalékos részének eladásáról, és arról, hogy a pályázók közül először a Pécsi Direkt Kft.-vel, majd a Teclimával folytat egyeztetéseket. Ha egyikkel sem sikerül megállapodni, a pályázatot eredménytelenné nyilvánítják. Előrevetítette, hogy ez esetben teljesen új stratégiát kell kidolgozni a Zsolnay működésére vonatkozóan, mert a cég olyan nehéz gazdasági helyzetben van, hogy befektető nélkül az év közepére akár fizetésképtelenné is válhat a nagy múltú manufaktúra.

A kisebbségi befektető bevonása azért vált szükségessé, mert a gyár korszerűsítéséhez, a költséghatékony termeléséhez, és az Európa Kultúra Fővárosa (EKF) program miatti költözéséhez önerőből sem a önkormányzat, sem a gyár nem tud tőkét biztosítani. A Zsolnay az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt, és az ellehetetlenülés veszélyeztette. A cég 2006-ban másfél milliárdos hitelállományával együtt az ÁPV Zrt.-től térítésmentesen került a városi önkormányzat tulajdonába.

A város tavaly előbb egy 717 millió, később pedig 500 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, amikor a Pécs Holding Zrt.-be apportálta a cég részvényeit, s 860 millió forintért mintegy 31 ezer négyzetméteres területet is megvásárolt a vállalattól, mivel az EKF-program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed a tervek szerint a gyártelepen valósul meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.