Malév-leállás: könnyítések az utas- és storno-biztosításokban

A Malév váratlan leállása számos olyan utazót is érint, akik előzőleg utazásképtelenségre vonatkozó (storno) vagy utasbiztosítást kötöttek. Noha ezen biztosítások nem szolgálnak a Malév hibájából meghiúsult utazások miatti kártérítésre, a Generali-csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) néhány rendkívüli intézkedéssel igyekszik megkönnyíteni a bajba jutott utasok dolgát.

Az EUB vállalja, hogy a törölt Malév-járatokra megkötött utazásképtelenségi (storno) biztosítás díjának teljes összegét visszatéríti. Ezen igényt annál az utazási irodánál kell jelezni, amelyiknél megkötötték a storno biztosítást. Ez a lehetőség akkor áll nyitva, ha az utas részére korábban még nem történt kárkifizetés és a jegyet más légitársaságnál történt átfoglalással sem használták fel.

Amennyiben az utasnak sikerül a meglévő Malév-jegyét más légitársaság járatára átfoglalni, akkor az EUB a korábban megkötött storno-biztosítást érvényesnek tekinti a módosított jegyre is az eredeti jegyár összegéig. Azokban az esetekben, ahol az átfoglalás az eredetinél magasabb jegyárat eredményez, vagy pedig teljesen új jegyet vesz az utas, az új jegyre illetve a jegyár-különbözetre új biztosítást célszerű kötni.

Korábban vásárolt Malév-jegyekre a mai naptól kezdődően storno-biztosítás természetesen már nem köthető.

Az utazásképtelenségre vonatkozó (storno) biztosítás az utas részéről történő útlemondásra vonatkozik, a légitársaság hibájából meghiúsult utazás kockázatának kivédésére ez a biztosítás-típus nem szolgál.

Az utasbiztosítással rendelkező, a Malév leállása miatt külföldön rekedt, általa biztosított utasok részére az EUB ingyenesen meghosszabbítja a biztosítást az alap-kockázatokra vonatkozóan – például betegség, baleset - a tényleges hazautazás időpontjáig, de legkésőbb 2012. február 6. hétfőn délelőtt 10 óráig.

Azoknak az utasoknak, akik február 3-6. között utaztak volna Malév-járattal, de az utazás meghiúsult, az EUB teljes összegben visszatéríti a korábban megkötött utasbiztosítások díját. Az erre vonatkozó igényt az utasnak legkésőbb keddig (február 7-ig) be kell nyújtania a biztosítás-kötés helyén .

Az utasbiztosítás keretében a biztosító a szerződés szerint teljesíti a vállalt szolgáltatásait.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.