Júliusig még használhatóak a régi pénztárgépek

A ma közzétett kormányrendelet májusi átállásról ír, azonban az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek üzemeltetői július 1-ig, míg az elektronikus naplóval rendelkező gépeké az év végéig kapnak haladékot a pénztárgépcserére.

A korábban tervezett áprilishoz képest mindössze egy hónap csúszással, május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben. Tavaly Matolcsy György még januárra ígérte a pénztárgépek hálózatra kötését, majd később a határidő áprilisra tolódott, ám az NGM akkori rendelettervezetéről kiderült, hogy még számos gyakorlati kérdést tisztázni kell. Bár a szakma úgy vélte: legfeljebb július elsejéig lehet levezényelni az átállást - akkor is csak részlegesen -, és a teljes rendszer csak jövőre állhat fel, a most közzétett rendelettervezet sokkal szigorúbb határidőt ír elő. 

A sajtóban megjelent vélekedésekre, miszerint az idén a pénztárgépek csak egy részét lehet bekötni a NAV rendszerére, válaszul nemrég Orbán Viktor kormányfő kijelentette: az idén le kell bonyolítani a pénztárgépek hálózatra kötését. 

A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.

Ugyanakkor a határozatból kiderül, hogy az átállás így sem lesz teljes: az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépeket 2013. június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidő az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépeknél 2013. december 31-e.

2013. július 1-től az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek üzemeltetői elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól - áll a határozatban.

A kormány felhívja a NAV elnökét, hogy kísérje figyelemmel az új pénztárgépekre való átállás folyamatát (különösen a NAV, a gyártók, forgalmazók, szervizek, pénztárgép-üzemeltetők felkészülésére tekintettel), és a nemzetgazdasági miniszter útján rendszeresen tájékoztassa a kormányt a felkészülés és az átállás helyzetéről.

Az első jelentés időpontja március 1., majd kéthetente 2014. január 15-ig. Arra is felhívják a NAV elnökét, hogy az adóhatóság honlapján közleményben tegye közzé az elektronikus naplóval nem rendelkező, tehát legkésőbb 2013. június 30-ig lecserélendő pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését. A pénztárgépek online bekötésével a nemzetgazdasági tárca 95 milliárd forintos áfabevétel-növekedéssel számolt.

Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek egy hete azt mondta: összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét, korszerűsítését. Balog Ádám szerint az elektronikus pénztárgéprendszer nagyban hozzájárulhat az évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelő hazai szürke- és feketeszféra zsugorításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.