Májusi visszaesés

Hét hónap emelkedés után most visszaesett a magyar gazdaság előzetes májusi adatok alapján számított növekedési mutatója - írja a Világgazdaság.

Hét hónap bővülését követően májusban visszaesett a Világgazdaság és az Ecostat közös reálgazdasági teljesítmény-mutatója. Az úgynevezett gyorsulási irányadó (gyia) a hónap során 0,17 százalékkal visszaesett.

A gyia előnye, hogy ellentétben a hivatalos statisztikákkal, ez azonnali képet ad a GDP alapját is jelentő belföldi mutatószámokról.

A viszonylag erős tavalyi év végét követően már eleve alacsonyabb fokozatba kapcsolt a magyar gazdaság az indikátor szerint, és innen következett be az újabb lefékeződés.

A mutató részindexei közül májusban öt mutatott növekedést, és szintén öt a csökkenés irányába. Utóbbiak viszont meghatározóbbak.

A reálkamatláb és a gépjárműhitelek növelték az indexet. A gazdaság pénzigényét mutató reálpénzkínálat harmadik hónapja csökken, ami visszafogottabb aktivitásra utalhat.

Kis mértékben szintén rontotta a gyorsulási irányadót a hosszú és a rövid lejáratú kamatok közötti különbség szűkülése.

Főleg a belső tényezők fékezik a gazdaságot, de látszik néhány pozitív jel is. Figyelmeztető ugyanakkor, hogy a nyugati kormányok felhagytak az élénkítéssel, ami lelassíthatja gazdaságuk kilábalását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.