Májusban döntést ígérnek az álló kohóról

Május közepéig dönt az 1-es kohó felújításának kérdésében a ISD Dunaferr legnagyobb tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank igazgatósága – mondta a Népszabadság érdeklődésére Dorkota Lajos fideszes honatya, a kormány Fejér megyei megbízottja.

Erről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár napokban tett moszkvai látogatásán esett szó, ahol egyébként találkozott Andrej Sapelinnel, a Vnyesekonombank alelnökével, a ISD Dunaferr igazgatóságának elnökével. Az, hogy az év elején leállított kohóval kapcsolatban eddig nem történt lényegében semmilyen komolyabb előrelépés, arra vezethető vissza, hogy téves információkkal rendelkezett a tulajdonos – mondta. Úgy tudták, elég júniusig meghozni a döntést, holott a Népszabadságnak nyilatkozó helyi szakszervezeti vezetők többször is elmondták, ha áprilisig nem születik határozat, akkor nem, vagy borzasztóan nehéz lesz a termelésbe idén bekapcsolni a kohót.

Felvetésünkre, hogy hogyan és milyen módon tájékoztat majd a döntésről az orosz fél, Dorkota Lajos annyit mondott, hogy ezzel kapcsolatban igazgatósági ülést hívnak össze, s az eredményről Budapesten is tájékoztatót tartanak. Reményeik szerint a kohó felújításával kapcsolatban pozitív határozat születik.

A helyben járás következménye volt, hogy a Dunaferr mintegy ezerötszáz dolgozója tiltakozott a múlt héten a dunaújvárosi városházánál a bizonytalan helyzet miatt. A gyűlésen a Dunaferr szakszervezeti vezetői elmondták: fogalmuk sincs, mi lesz a gyár sorsa, de ha reális időn belül nem lesz tulajdonosi döntés a kohók felújításáról, akkor le kell állítani a nagyolvasztókat. Ez pedig a teljes cég lassú bedőlését vonta volna maga után.

A Dunaferrel kapcsolatban Szijjártó Péter szerda este a Gazdasági Rádióban kérdésre válaszolva elmondta: egyértelmű nemet mondott a magyar kormánynak a hétvégén a Dunaferrben való részesedés eladására a Vnyesekonombank. Az államtitkár ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az ügyben később még tárgyalnak az állami szerepvállalásról a gyár orosz résztulajdonosával. Megjegyezte: az orosz fél azt jelezte, hogy továbbra is biztosítani akarja a vasmű működését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.