Fehéredünk, alig eszünk

Májusban 4,4, naptárhatástól megtisztítva pedig 5,4 százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelem forgalma az előző év azonos időszakához képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) becslésében. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal bővült a piac.

A nagy kérdés, hogy ez valódi piacbővülésre utal-e, vagy az online kasszák okozta piacfehéredésről van szó, azaz: a korábban is meglévő, ám számla nélkül eladott árumennyiség jelent meg most a hivatalos statisztikában?

A részletes adatok is az utóbbi verziót erősítik: jellemzően a korábban adóelkerüléssel „meggyanúsított” ágazatokban jelentek meg bombasztikusan erős forgalmi adatok. Az online kasszák bevezetésével egy időben ugrott meg a ruházati termékek forgalma, a termékkör májusban is 12 százalékos növekedést produkált. Az iparcikkek eladásai májusban is 9,9 százalékkal nőttek.

Ugyanakkor a korábban – papíron és szintén kérdéses, hogy mi miatt – négy-öt százalékkal növekvő élelmiszerpiac bővülése lassulóban van, az áprilisi 1,6 százalékos növekedés után májusra már csak 1,4 százalékkal erősödött az élelmiszerpiac.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kereskedők arra számítanak, hogy az év második felében már lassul, visszafogottan bővül a piac.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.