Majdnem becsődölt az egyik osztrák nagybank

A Jörg Haider egykori szélsőjobboldali politikus által vezetett karintiai kormány korlátlan garanciát vállalt a Balkánon és nálunk is nyakra-főre hitelező Hypo Alpe-Adria Bank ügyleteire. Ma az osztrák adófizetők pengethetik ki a politikusi ígéretek árát.
Az osztrák kormány felfüggesztette a 2009-ben államosított Hypo Alpe-Adria Bank több mint 11 milliárd eurós adósságának a törlesztését, miután a kabinet úgy látta, hogy vontatott a banknál az átalakítás, továbbá a bank vezetősége az eddigi 5,55 milliárdos támogatás után újabb 7,6 milliárd eurós finanszírozási igényt jelentett be – írta meg a Portfolio.hu.

Az osztrák kormánynak viszont elege lett abból, hogy adófizetői pénzekkel tartsák életben a bankot, és bejelentette, hogy 2016 májusáig nem kíván újabb tőkeinjekciót adni.

A bank korábban a rendkívül kockázatvállaló hitelezéseiről volt ismert. A bank balkáni terjeszkedését Jörg Haider szélsőjobboldali osztrák politikus által vezetett karintiai kormány korlátlan garanciákkal támogatta. Mára ez mintegy 10 milliárd eurós kötelezettségvállalást jelent, amit az osztrák adófizetőknek kellene állnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.