Magyarországon alacsony a minimálbér, de olcsó az élet

A magyar minimálbér a negyedik legalacsonyabb az uniós tagországok rangsorában. Lettország, Horvátország, Észtország is megelőz bennünket. Vásárlóerő-paritáson kicsit jobb a helyzet, mert viszonylag olcsó itt az élet.

A magyar minimálbér 353 euró havonta - európai uniós összehasonlításban ez a tagországok rangsorában hátulról a negyedik helyre jó. A magyarnál csak Litvániában, Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak a minimálbérek - írja az mfor.hu.

Hamarosan még lejjebb csúszhatunk ezen a listán, mert mindhárom említett országban két számjegyű minimálbér-emelkedést határoztak el 2016-ra. Romániában 16,7, Litvániában 12,5, Bulgáriában 11,8 százalékkal emelkedik az adható legkisebb bér. Magyarországon forintban csak 4,7 százalék, euróban 6,1 százalék az emelkedés. Az euróban számolt érték azért magasabb, mert tavaly ilyenkor gyengébb volt a forint az euróhoz képest.

A legmagasabb minimálbért, 1922 eurót Luxemburgban fizetik, a nagyhercegséget követi Írország 1546, és a Egyesült Királyság 1529 euróval. Mindkét országban nagyon jelentős emelés történt 2016-tól.

Vásárlóerő-paritáson viszont jobb a helyzetünk. Magyarország olcsó ország, így a kevés pénzünk is többet ér a boltban: a 13. helyen vagyunk a listán. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.