Csak átutazóban volt nálunk dixinos sertés

Magyarországon csak átutaztak Románia felé az eddig beazonosított dioxinnal szennyezett disznóhús-tételek - állítják a hatóságok. Ugyanakkor az itteni húsosok szerint a vásárló akkor megy biztosra, ha magyar sertéshúst vesz.

Magyarországra is érkezett dioxinnal szennyezett, ír sertéshús Lengyelországból, az összesen 70 tonna árut azonban továbbszállították  Romániába - tájékoztatott Süth Miklós országos főállatorvos, a  Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékes szakállamtitkára.

Elmondta: az élelmiszerbiztonságért felelős magyar hatóság a lengyel társszervezettől kapott tájékoztatást a szállítmányokról, összesen négy tételről. Mindegyiket azonosították már: szeptember végétől kezdve jártak az országban, és az összesről bebizonyosodott, hogy továbbszállították Romániába.

A szennyezett áru útja "kacifántos" volt az országos  főállatorvos szerint, mivel volt olyan tétel, amelyet Írországból  Angliába, majd Lengyelországba, onnan Magyarországra és innen  Romániába szállítottak.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hétfői állásfoglalása szerint a magyar sertésből előállított  élelmiszereket az Írországban kipattant dioxin-szennyezési probléma nem érinti. Azonban szakértők szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a  kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan  érintett élelmiszerek körét.

Süth Miklós szerint jó minőségű, hazai alapanyagból készült termékeknél kicsi a hasonló szennyeződés valószínűsége. A hazai állategészségügyi előírások ugyanis igen szigorúak, az ellenőrzés az élelmiszerlánc minden elemére - takarmány, állattartó-telep, feldolgozó - kiterjed.

Eddig...

Az ír állategészségügyi hatóságok a hétvégén riadóztatták az uniós társszerveiket: tíz, ottani sertéstelepen olyan takarmányt találtak, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz. Az Európai Bizottság szerint az ír hatóságok időben és megfelelően intézkedtek. Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, és a már megérkezett húst és hústermékeket le kell foglalni, és ellenőrizni, nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag - közölte hétfőn az EU egészségügyi biztosa.

A gyanús húst a francia és belga rutin határellenőrzés során fedezték fel. Lapunk információi szerint a vétkes ír állattartók minden bizonnyal olyan takarmánnyal etették állataikat, amelyhez - meg nem engedett módon - egy nagy konyhából vagy élelmiszer-feldolgozóból származó "túlégetett" zsiradékot kevertek.

Az eddigi vizsgálatok alapján huszonegy államba - Egyesült Államokba, Oroszországba, Kínába, Belgiumba, Ciprusra, Dániába, az  Egyesült Királyságba, Észtországba, Franciaországba, Hollandiába,  Németországba, Lengyelországba, Olaszországba és Portugáliába -,  valamint további kilenc, unión kívüli országba - Japánba, az  Egyesült Államokba, Hongkongba, Kanadába, Koreába, Kínába,  Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba - exportáltak ír húsüzemek  jelentős mennyiségű dioxint tartalmazó termékeket. Japán a hírre felfüggesztette az ír sertéshús importját.

Keddre a sertések után dioxin nyomaira bukkantak írországi szarvasmarha  csordákban is. Azonban az ír mezőgazdasági miniszter keddi bejelentése  szerint azonban az ilyen marhahús fogyasztása minimális veszélyt  jelent az egészségre, mivel a dioxinnal való  szennyezettség mértéke és kiterjedése messze elmarad a  sertéshúsétól. A sertéshúsban a megengedett szennyező anyag  80-200-szorosát találták, míg a marhahúsban 2-3-szorosát.

Bár az ír sertéshús-termékek visszahívása jelentős károkat okoz a tenyésztőknek, de még  nagyobb lehet a marhatelepek kára, miután a marhahús Írország  legfőbb exportcikke, évi másfél milliárd dolláros kivitele  háromszorosa a sertéshúsexportnak.

A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az  emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett  élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább  a hosszú távú hatása jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis  idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve  daganatos megbetegedésekhez vezethet - hívják fel a fogyasztók figyelmét a szakemberek.

Bár akkor még úgy tűnt, hogy Magyarországra nem került a dioxinnal mérgezett ír sertéstermékekből, Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője azt tanácsolta: amíg az élelmiszer-biztonságért felelős hazai szervezet nem tisztázza, került-e Magyarországra Írországból dioxinnal szennyezett sertéshús, a fogyasztók ne vásároljanak ír sertéshúst, illetve abból készült húskészítményeket, továbbá készételeket.

Tehetetlen vásárlók

Kérdés, hogy a vásárló hogyan tud megbizonyosodni erről? A hatályos uniós élelmiszer-szabályozás mellett ugyanis vásárlóként képtelenség kideríteni, hogy a sokféle alapanyagból készült felvágott, virsli, párizsi alapanyaga melyik országból származik. Az uniós élelmiszer-jelölési gyakorlat nem engedi, hogy a kommersz termékeken az alapanyagok származási helyét feltüntessék - így azt sem, hogy az adott húsáru kizárólag magyar alapanyagból készült.
 
- A magyar húsfeldolgozóknak kell bizonyítani, hogy termékeik nem tartalmaznak Írországból származó húst - mondta ennek kapcsán lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Az elnök szerint a hatóság feladata, hogy az ünnepek előtt mihamarabb és megnyugtatóan lezárják az ügyet.

Ami biztos: a hazai sertéstartók szerint a hazai tőkehús megbízható.A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke, Sákán Antal lapunknak hangsúlyozta: a magyar sertéstartók nyugati társaikkal ellentétben  nem kevernek a takarmányaikhoz semmilyen károsító adalékot, a  termelés szigorú állat-egészségügyi felügyelet mellett folyik. A  hazai fogyasztóknak ezért azt javasolja, hogy a magyar  sertéstartóktól származó tőke- és darabolt húsokat részesítsék  előnyben vásárláskor.

 

 

Egy hentes a
Egy hentes a "Sertéshús és szalonna nincs!" feliratot írja az üzlete előtt álló táblára Dublinban.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.