Magyarországot éri a legnagyobb növekedési sokk jövőre?

Londoni elemzők úgy vélik: a visszaesés jövőre éri el Kelet-Európát, és az előrejelzések szerint Magyarországot éri a legnagyobb növekedési sokk.

Jövőre minden közép- és kelet-európai gazdaság teljesítménye meredeken lassul, az országcsoporton belül Magyarországon várható a legnagyobb növekedési sokk. Ennek egyik fő oka a "szuperfeszes" gazdaságpolitika - áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki előrejelzésében.


A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének összeállítása szerint jövőre Csehországban 2,1 százalékos, Lengyelországban 1,8 százalékos, Romániában 3,9 százalékos  GDP-növekedés várható, Magyarországon ugyanakkor két százalékos visszaesést jósolnak.

 

Az elemzés szerint mindazonáltal Magyarország 2009-re jelentős költségvetési szigorítási programot állított össze, amely önmagában mínusz 2,5 százalékos - vagyis erőteljesen negatív - GDP-arányos költségvetési ösztönzőnek felel meg. Csehország és Románia egyaránt kisebb - a GDP-hez mérve 0,6  százalékos - pozitív költségvetési ösztönzőt alkalmaz jövőre,  Lengyelországban pedig mínusz 0,7 százaléknak megfelelő enyhe megszorítás várható a Merrill Lynch számítása szerint.


A reálbérek ugyanakkor Romániában és Lengyelországban zuhannak majd a legnagyobb mértékben, 7,2, illetve 4,5  százalékkal - ez az ára a korábbi "szupergyors" reálbér-növekedésnek. Magyarországon ugyanakkor mindössze 1,1 százalékos reálbér-visszaesés valószínű, jósolják az elemzők. Csehország az egyetlen, ahol valamelyes - 1,1 százalékos -  emelkedés várható.


A ház szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan viszonylag gyorsan visszaveszi az októberi háromszázalékpontos kamatemelést, és 2009-ben az alapkamat a jelenlegi felére,  5,50 százalékra csökken. (Ez eddig a legagresszívebb előrejelzés a Cityben; a széleskörű konszenzus az, hogy a magyar jegybank éves távlatban az októberi három százalékpontos kamatemelést egy éva alatt fogja leépíteni.)

Londoni elemzői körökben ugyanakkor van olyan vélemény is, hogy jövőre nemcsak Magyarországon lesz GDP-visszaesés. A BNP Paribas bankcsoport legutóbbi elemzése szerint az egész közép-kelet-európai térségben recesszió lesz jövőre, a mínuszba forduló hitelkiáramlási növekedés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.