Magyarországon képzik a vietnami atomenergetikusokat

Vietnamban nyolc év múlva áll üzembe az ország első atomerőműve. A működtetéséhez szükséges szakemberek tanárait Magyarországon képzik ki.

Nukleáris továbbképzési programot indított 120 vietnami tanár és oktató számára az MVM Paksi Atomerőmű, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete - jelentette be az első 40 fős csoport búcsúztatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Ngo Duy Ngo vietnami nagykövet megemlítette: országa 2020-ban állít először üzembe atomreaktort, amely működtetéséhez egyelőre nincs elég szakemberük. A lehetséges országok közül nálunk találták a legkedvezőbb oktatási feltételeket.

Aszódi Attila, az intézet igazgatója leszögezte: az egyetemi kurzus három hete alatt csak bepillantást engedhettek a magyar nukleáris képzés 40 éves tapasztalataiba. A vietnami tanárok további három hétig az erőmű területén vettek részt gyakorlaton. Ők, illetve a még várt további két csoport ezt a tudást adják majd tovább.

Vietnam 2020-tól állítja üzembe első két 1200 megawattos atomblokkját. A kivitelező az orosz Rosatom, amely a költségeket előre meghitelezi a vietnami állam számára.

Kovács Pál leszögezte: más országokból is érdeklődnek a magyarországi atomenergetikai képzési lehetőségek iránt. A tárca egyéb iparágakban is szorgalmazza hasonló programok indítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.