Magyarországon kaszálnak legtöbbet az energiacégek

Az Eurostat szerint a helyi vásárlóerőhöz képest tavaly itt volt a legdrágább az áram ára és itt volt a legnagyobb gázáremelkedés is.

Az Európai Unió 27 tagállamában 1,5 százalékkal csökkent a háztartási elektromos áram és 16 százalékkal a gáz ára a 2008 második féléve és 2009 második féléve között eltelt egy évben. Vásárlóerő-paritáson számolva a legmagasabb áramdíjakat Magyarországon találták, a gázáraknál pedig az időszakban a legnagyobb emelkedés Magyarországon volt, nemzeti valutában számolva.

Az Eurostat sajtóközleménye szerint nemzeti valutában számolva a legnagyobb háztartási áramdíjcsökkenés Cipruson volt (-20 százalék), majd Olaszország (-10 százalék) és Írország (-8,8 százalék) következett.

Az időszakban ugyanakkor Lengyelországban történt a legnagyobb növekedés, 18 százalékos. Lengyelországot Luxemburg követi 17 százalékos áramdíj növekedéssel, illetve Szlovénia, 16 százalékkal. Magyarországon 11,6 százalék volt az emelkedés.

Euróban kifejezve az átlagos háztartási áramdíj Bulgáriában volt a legalacsonyabb (8,2 euró/100 kWh), majd Franciaország következett, 10,6 euró/100 kWh-val, illetve a balti államok, 9 euró körüli díjjal. Magyarországon 15,96 euró volt az áramdíj.
Vásárlóerő-paritáson számolva, a legalacsonyabb elektromos árakat Finnországban találták (10,3 PPS, vagyis vásárlóerő-norma), majd Franciaország és Görögország következett.

Az EU-ban a legmagasabb díj ugyanakkor Magyarországon mutatkozott (24,3 PPS), Lengyelországot (22,0 PPS) és Németországot (21,4) megelőzve.
Az adó aránya az áramdíjon belül átlag 26 százalék volt az időszakban az EU-ban, 4,8 százalék (Málta) és 56 százalék (Dánia) között szóródva. Magyarországon 17,3 százalék volt az időszakban az adóarány.

A gázárakban az időszakban - nemzeti valutában számolva - a legnagyobb csökkenés Belgiumban mutatkozott (-29 százalék), míg a legnagyobb növekedés az EU egészében Magyarországon (+11,1 százalék).

Az árnövekedésben Magyarország után, jóval lemaradva, 6-6 százalékos emelkedéssel Litvánia és Lengyelország következett.
Euróban számolva a legalacsonyabb gázdíjak Romániában voltak (7,5 euró/gigajoule), míg a legmagasabbak Svédországban (26,9 euró). Magyarország 13,23 euróval a középmezőnyben foglalt helyet.

Az átlagos gázár az unióban 14,7 euró volt gigajoule-onként a vizsgált időszakban.
Vásárlóerő-paritáson számolva a gáz ára a legalacsonyabb Luxemburgban volt, (10,7 PPS/gigajoule), a legmagasabb Svédországban (23,8), illetve Lengyelországban (21,8) és Bulgáriában (20,2). Magyarország a negyedik helyezett e tekintetben, 20,12-es mutatóval.
A háztartási gázárak adótartalma átlag 22 százalék volt az EU-ban, a portugál 5 százaléktól a nagy-britanniai 50 százalékig. Magyarországon 20 százalék volt az adótartalom.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.