Magyarországnyi német gázrendszert kap a Gazprom

A német BASF egy nagy szibériai gázmező két blokkjának negyedéért átadja az orosz Gazpromnak a németországi orosz gázbehozatal több mint felét képviselő gázkereskedőit, illetve a magyarországinál is nagyobb, összesen 6,6 milliárd köbméternyi föld alatti gáztárolórendszerét.

Százszázalékos tulajdonrészt szerez a tőzsdén jegyzett, német BASF egyes gázipari leányvállalataiban az orosz Gazprom – számolt be a két társaság december 23-i moszkvai megállapodásáról az orosz társaság. Eszerint a Gazprom megkapja a BASF leányvállalata, a Wintershall által a Wingasban, a Wintershall Erdgas Handelshaus (Wieh) GmbH-ban, Wintershall Erdgas Handelshaus Zug (Wiee) AG-ban birtokolt részvényeit. A lépéssel a Gazprom mindhárom társaság irányítását átveszi. Az ügylet részeként a Gazprom megkapja a Wintershall Noordzee (Winz) B.V. 50 százalékát is.

A közlemény szerint a Wingas – amelynek eddig 50 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrészét birtokolta a Wintershall, a Gazpromnak pedig 50 százalék mínusz egy szavazata volt – egy nagy gázkereskedő, német, belga, holland, dán, francia, brit, osztrák és cseh ügyfelekkel. Ugyanakkor tudvalévő, a Wingas birtokolja Nyugat-Európa legnagyobb, 4,2 milliárd köbméteres föld alatti gáztárolóját a németországi Rehdennél. Emellett hozzá tartozik a 2,4 milliárd köbméteres haidachi tároló, és tulajdonában van 2 ezer kilométer központi gázvezeték is. (A most Gazprom-irányítás alá került gáztárolóméret valamivel nagyobb Magyarország összes hasonló egységénél.)

A gázkereskedőként bemutatott Wieh eddig 50-50 százalékos Wintershall-Gazprom irányítás alatt állt. Az eddig szintén 50-50 százalékos tulajdonukban lévő Wiee Délkelet-Európában – főleg Romániában – kereskedik gázzal. Beszámolók szerint a hosszú távú szerződések alapján e három társaság képviseli a Németországba irányuló orosz gázkivitel több mint felét. (A fennmaradó mennyiséget az E.ON szerzi be.) Az északi-tengeri olaj- és gázkutatás-termelésben részes Winz eddig 100 százalékig BASF-irányítás alatt állt.

Mindezekért cserébe a Wintershall megkapja a Gazpromtól a komoly gázkészletekkel kecsegtető, északnyugat-szibériai Acsimov formáció 4A és 5A blokkjának negyedét. A Wintershall 2003 óta működik együtt a Jamal-félszigettől délre fekvő területen a Gazprommal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.