Magyarország megint pert nyert Washingtonban

A washingtoni Beruházásvédelmi Jogviták Nemzetközi Központja (ICSID) 2012. november 30-i ítéletében jelentős részben elutasította az Electrabel SA Magyarország ellen benyújtott keresetét.

A washingtoni Beruházásvédelmi Jogviták Nemzetközi Központja (ICSID) 2012. november 30-i ítéletében jelentős részben elutasította az Electrabel SA Magyarország ellen benyújtott keresetét. (Az ICSID a Világbank mellett működő, államok és befektetők közötti jogviták eldöntésére létrehozott speciális nemzetközi választottbíróság.)

A Dunamenti Erőmű belga tulajdonosa az Energiacharta Egyezmény (ECT) megsértésére hivatkozva kezdeményezte a nemzetközi választottbírósági eljárást. A vizsgálat a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a magyarországi erőművek úgynevezett hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodásait érintő, 2006 és 2008 közötti állami intézkedésekre irányult – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Az Electrabel többek között kifogásolta, hogy Magyarország 2006-ban újra bevezette az erőművi villamos energia hatósági árazását. A társaság sérelmezte azt is, hogy a magyar fél 2008 végén jogszabállyal megszüntette a hosszú távú megállapodásokat, miután az Európai Bizottság kötelező döntésével megállapította, hogy azok az erőművek részére tiltott állami támogatást jelentenek.

Az Electrabel az állítólagos jogsértésekért százmilliárd forintos nagyságrendű kártérítési igényt terjesztett elő. A washingtoni nemzetközi választottbíróság döntése értelmében Magyarország nem sértette meg az ECT rendelkezéseit. Várhatóan 2015 után születhet döntés arról, hogy az említett megállapodások megszüntetésével kapcsolatban az erőműveknek járó úgynevezett átállási költségkompenzáció esetleg ellentétes lehet-e az ECT rendelkezéseivel.

Az ICSID választottbíróság az AES Tisza Erőmű angol tulajdonosa által indított hasonló tárgyú eljárásban 2012 júniusában ugyancsak Magyarország számára kedvező döntést hozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.