Magyarország felkészült az orosz gáz fogadására

Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz földgáz azonnali fogadására, amennyiben Moszkva újból megindítja a gázszállítást – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Magyarország felkészült az Ukrajnából érkező orosz földgáz azonnali fogadására, amennyiben Moszkva újból megindítja a gázszállítást – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Molnár Csaba a sajtótájékoztatón ugyanakkor hozzátette: az oroszországi szállítás esetleges újraindulása az elmúlt napok legbonyolultabb technikai feladata elé állítja majd az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, hiszen a teljes jelenlegi magyarországi gázellátás rendszerét vissza kell állítani az Ukrajnából érkező földgáz fogadására.

Az ukrajnai gáztranzitot ellenőrző nemzetközi megfigyelőcsoport néhány tagja vasárnap estig elfoglalja az orosz-ukrán határon lévő állomáshelyét, ahol a bizottság magyar tagja az Oroszország-Magyarország, illetve az Oroszország-Szlovákia közötti gázszállítást követi figyelemmel – fejtette ki a tárcavezető.

Hangsúlyozta: vasárnap a szombatihoz hasonló, mintegy 61-64 millió köbméteres gázfelhasználásra lehet számítani, amit a kereskedelmi gáztárolókból kinyert 53 millió köbméter földgáz, valamint a 9 millió köbméteres országos kitermelés és a 4 millió köbméteres nyugati import "nagy biztonsággal" fedezni tud. Újabb gázkorlátozások bevezetésére, illetve az ország stratégiai gázkészletének felhasználására továbbra sincs szükség – húzta alá Molnár Csaba. A gázfogyasztás csökkentését jelentheti, hogy a meteorológusok szerint hétfőtől lassú, de folyamatos felmelegedésre lehet számítani – fűzte hozzá.

Magyarország és Németország vasárnap is folytatja a Balkánra történő gázszállítást, Szerbia közel 4,7 millió köbméter, Bosznia-Hercegovina 1-1,5 millió köbméter, míg Horvátország mintegy 1 millió köbméter gázra számíthat a magyar Mol-csoporttól és a német E.ON Ruhrgastól – közölte a miniszter. Molnár Csaba kiemelte: a takarékoskodó háztartások idáig rendkívül sokat tettek a magyarországi gázellátás biztonságáért, a miniszter azonban továbbra is takarékosságra kérte a lakosságot, mivel a teljes magyarországi gázrendszer és szállítás, valamint a tárolók és a kitermelés is csúcskapacitáson működik, s bármilyen kis hiba csökkentheti a rendelkezésre álló forrásokat.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kiesett gáz pótlását magáncégek közötti szerződés szabályozza, a minisztérium diplomácia segítséget ajánlhat fel az érintett cégeknek. Hozzátette: a gázellátás fennakadásai miatti gazdasági károkról egyelőre nem készültek hivatalos becslések. Molnár Csaba bejelentette: az Európai Unió tagállamainak energiaügyi miniszterei tanácskozást tartanak hétfőn Brüsszelben, amelyen áttekintik a gázkrízis eddigi eseményeit és javaslatokat tesznek arra, hogyan lehetne elkerülhető egy későbbi hasonló válság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.