Magyarország tárolná az oroszok gázát

Magyarországon történő orosz gáztárolásról tárgyalt kedden Seszták Miklós fejlesztési miniszter az orosz energiaügyi miniszter helyettesével - írja a tárcához közeli forrásokra hivatkozva a Napi Gazdaság.
A lap szerint az orosz fél nagyobb mennyiségű, akár félmilliárd köbméter földgázt helyezne el magyarországi tározókban, a téli időszak európai szállításainak biztosítására.

Az egyelőre nem ismert, mikor kezdődik a gáz betárolása, de a források szerint akár szeptemberben sor kerülhet rá. A négy, állami tulajdonú tárolóba naponta 32 millió köbméter gáz helyezhető, így a tárgyalt mennyiséget 15-20 nap alatt lehet elhelyezni. A szükséges hely rendelkezésre áll, hiszen a tárolók töltöttsége kevesebb mint 44 százalékos, és a 4,2 milliárd köbméteres szabad kapacitásból csak 2,2 milliárdot kötöttek már le a kereskedők.

Az orosz fél szándéka az, hogy az európai vevőket akkor is el tudja látni fűtőanyaggal, ha az Ukrajnán keresztüli tranzit télen akadozna. Bár Kijev nem kap közvetlenül orosz gázt, az áthaladó szállítással eddig nem voltak problémák. Moszkva viszont kilátásba helyezte, hogy teljes mértékben leállítják az Ukrajnán átmenő tranzitot (Kelet-Közép-Európa leginkább ezen az útvonalon kap gázt), amennyiben fennakadást tapasztalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.