Magyarország nem teljesít jobban a fiatalok megbecsülésében

„Magyarország jobban teljesít a fiatalok megbecsülésében"  - mondta Selmeczi Gabriella az országgyűlési kampány során, amikor bejelentette, a kormány 830 millió forinttal kiegészíti a fiatal vállalkozókat támogató projektet. A programból származó pénzek utalása a választások után akadozni látszik, a fiatalok közül többen önerőből vagy hitelből indították el vállalkozásukat.

A dél-alföldi régióban május 8-án nyílt meg az a lehetőség, melyet a kormány az európai uniós támogatásokat felhasználva a 18-35 közötti, illetve kisgyermeket nevelő 18-40 év közötti fiatalok számára hozott létre. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt pályázat célja, hogy a fiatalokat új vállalkozások alapítására ösztönözze, ezzel is növelve az elmaradott régiókban a munkahelyek számát.

A pályázatfigyelő honlap szerint túljelentkezés van. A becsült 1500 pályázat helyett 1643 érkezett be a kormány által üzemeltetett honlapra. A fiatal vállalkozók legfeljebb hárommilliós, a társas vállalkozások pedig hatmilliós támogatáshoz juthatnak hozzá. – írja a HVG.

A portálnak nyilatkozó Bács-Kiskun megyei vállalkozó hiába várt a támogatásra, arról már több mint 100 napja nem tud semmit. Az üzletét kénytelen volt elindítani, és azt mondta, sokan már nem is számítanak rá, hogy a pénzből lesz valami. A nevét elhallgatni kívánó fiatal elmondása szerint az a legnagyobb probléma, hogy sokan már nyáron számítottak a bevételre a frissen alapított vállalkozásokból. Egy másik pályázó cukrászdát szeretett volna nyitni, a támogatást fagyigépbe fektette volna, ám kénytelen volt azt önerőből megvenni. Pénzt még ő sem látott az állami projektből, eddig csak arról kapott értesítést, hogy pályázata rendben van.

„A döntések közzétételének időpontjáról nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani, azonban amint rendelkezésre állnak a döntések, minden pályázót haladéktalanul értesítünk. Szíves türelmüket és megértésüket köszönjük!" – az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csak ezt az üzenetet küldi a pályázatok benyújtóinak, akik szerettek volna információt kapni, hogy mikor juthatnak pénzhez. Az EMMI a portál megkeresésére sem adott információt a kifizetések elbírálásáról.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) is nagyon várja már a pályázatok elbírálását és aggódnak a projekt miatt. Rutai Gábor, a szövetség projektfelelőse a portálnak azt nyilatkozta: Többen nem várták meg a döntést, és saját felelősségükre elindították az üzletüket. A FIVOSZ a Vállalkozz Itthon! program keretében vállalta az induló vállalkozások mentorálását. Négy régióban vettek részt a szervezésben és előkészítésben, amely 2012 óta folyik. Ebben a négy régióban július elejétől lehet beadni pályázatokat, de döntés még ezekben sem hoztak a pályázatfigyelő honlap szerint.

A kormány az országgyűlési kampányban jelentette be, hogy 830 millióval kiegészítik az uniós projektet. A kabinet ekkor úgy döntött, hogy a közép-magyarországi régióra is kiterjeszti a programot, állami forrásból. Az EU-s pénzeket ugyanis csak a felzárkózó régiókban lehet elkölteni, vállalkozásokat támogatni. Selmeczi akkoriban a program kibővítéséről elmondta, azért van rá szükség, mert a Fidesz célja továbbra is az, hogy egyre több fiatal találja meg számítását a munkaerőpiacon. A pályázatra az észak- és a dél-alföldi régióban jelentkeztek a legtöbben, ahol a KSH szerint a legnagyobb a munkanélküliség, ezért rá is szorulnának a támogatásra.

A HVG-nek nyilatkozó pályázatíró elmondta, az uniós pályázatoknál csak a pályázóknak vannak kötelességei, az államnak nincsenek. A szakember szerint a TÁMOP-pénzeknél már korábban is előfordult, hogy egy évet is kell várni a támogatásokra. A portál szerint a késés okaihoz köze lehet, hogy a kormány a hétéves uniós költségvetési ciklus végén alakította át a támogatási rendszert, ezért az EU tavasszal felfüggesztette az utalásokat.

Ezt a zárolást augusztus 18-án oldotta fel Brüsszel. A kormány azt kommunikálta ekkor, hogy a zárolás nem jelent gondot, hiszen addig költségvetési pénzből utalják a támogatásokat, ám az egyik pályázó szerint pont az uniós befagyasztások miatt taktikáztak, és elodázták a pályázatok elbírálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.