Magyarország gyengébben teljesített

Tavaly 3,1 milliárd dollár érkezett Magyarországra, viszont 2,3 milliárd ment ki, a be-és kiáramlás különbsége egyre zsugorodik.

Svájccal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával került egy csoportba Magyarország az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezetének (UNCTAD) kedd este nyilvánosságra hozott jelentésében. De ez nem jó hír, mert ezekben az államokban csökkentek leginkább a közvetlen működőtőke-befektetések 2013-ban. Miközben az uniós tagországokban, azaz földrészünk fejlett térségében három százalékkal bővültek, különös tekintettel Németországra, Spanyolországra és Olaszországra.

A magyar adatok 2012-re hatalmas be- és kiáramlást mutatnak. A kereskedelmi világszervezet számítása szerint 13,9 milliárd dollárt fektettek be külföldiek, és 11,3 milliárd dollárt vittek ki befektetési céllal magyarországi vállalkozások. Ám ez a rendkívüli magas szám – mint az MNB adataiból kiszűrhető – hatalmas mennyiségű átfolyó tőkét és eszközportfólió-átrendezést takar, s ekkor hajtottak végre az anyabankok nagy tőkeemeléseket és az autógyárak fejlesztéseket. Ehhez képest – taglalja a befektetésekről szóló jelentés – 2013-ban csupán 3,1 milliárd dollár jött be, viszont 2,3 milliárd ment ki, vagyis jól érzékelhető, hogy a be- és kiáramlás különbsége tovább zsugorodik. A 111 milliárd dolláros közvetlen külföldi működőtőke-állomány kétszerese a szlovákiainak, de érdemben elmarad a cseh és a lengyel mögött.

Ami a globális hatásokat illeti, a 2012-es visszaesés után tavaly kilenc százalékkal emelkedtek a közvetlen tőkebefektetések, s elérték az 1450 milliárd dollárt. Az UNCTAD jelentése további bővülésre számít a következő években. A legtöbb tőke az Egyesült Államokba érkezik, ahol a palaolaj- és gázforradalom is lelkesíti a befektetőket. De innen érkezik a legtöbb tőke külföldre is. Kína, Oroszország és Dél-Korea a legnagyobb külföldi befektetők közé verekedte be magát. Egyre fontosabb az állami tulajdonú transznacionális társaságok szerepe. Számukat 550-re becsüli az UNCTAD. S bár mindössze az összes multi egy százalékát képviselik, a globális tőkeáramlásból tizenegy százalékkal részesednek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.