Magyarok tesztelik a horvát légtér módosításait

A HungaroControl innovációs központjában fejlesztik azokat a módszereket, melyeket a horvát légi navigációs szolgálat dolgozott ki az ország légterének kapacitásnövelése érdekében.

A HungaroControl regionális K+F központjában tesztelik a horvát légi navigációs szolgálat fejlesztéseit. A program célja a horvát légtér kapacitásnövelésének előkészítése, valamint annak a légtérstruktúrának a tesztelése, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat.

Az Egységes Európai Égbolt megvalósítását is elősegítő tesztsorozat az első olyan nemzetközi együttműködés, amelynek a HungaroControl tavaly megnyitott innovációs központja ad otthont. A budapesti légi navigációs kutatás-fejlesztési és szimulációs központ (angol rövidítéssel CRDS) a térség legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt centruma, amelyet a HungaroControl tavaly hozott tető alá. A magyar szakemberek tudására támaszkodó központ erősíti a térség légiforgalmi szolgálatainak együttműködését, és segíti az Egységes Európai Égbolt integrációs program megvalósítását, a funkcionális légtérblokkok működését.

 A gyakorlati tesztelés célja, hogy 2013-tól tovább bővülhessen Horvátország légtérkapacitása. A program során a CRDS-szimulátorban próbálják ki az elméletben már kidolgozott új légtérstruktúrát, az egyes eljárásokat és az alkalmazandó munkatechnológiát. A közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) terveihez kapcsolódik annak a légtérstruktúrának a tesztelése is, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Jelenleg a bosnyák állam légterében a szerb és horvát kollégák navigálják a repülőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.